E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

Polędwiczki ze śliwkami

Składniki

 3 porcje
  • 400 g śliwek węgierek
  • 1 polędwica wieprzowa (450 g)
  • 2 szczypty zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • dla chętnych: 3 łyżki żubrówki, brandy
Sos śliwkowy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 szczypty mielonego cynamonu
  • 2 szczypty płatków chili
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
  • Polędwiczkę pokroić na 1,5 cm plasterki, posypać pieprzem oraz posiekanym rozmarynem. Na koniec oprószyć mąką ziemniaczaną, odłożyć.
  • Śliwki pokroić na połówki, usunąć pestki. Składniki sosu wymieszać w miseczce, odłożyć.
  • Rozgrzać dużą patelnię, dodać oliwę oraz masło, roztopić, rozprowadzić po całej patelni. Ułożyć plasterki mięsa i smażyć na dużym ogniu po około 1,5 minuty z każdej strony, w międzyczasie doprawiając odrobiną soli.
  • Bo obsmażeniu mięso odłożyć na talerz, a na patelni ułożyć połówki śliwek. Obsmażyć po pół minuty z każdej strony. W tym momencie wlać alkohol jeśli go używamy i podpalić go,  uwaga – ostrożnie, bo płomień może być wysoki! Odparować.
  • Włożyć z powrotem polędwiczki na patelnię i całość podgrzać. Wlać sos, zagotować, przełożyć polędwiczki na drugą stronę i jeszcze przez chwilę podgrzewać. Odstawić z ognia i podawać z wybranymi dodatkami.

Propozycja podania

np. kluski śląskie / kopytka / kluski serowe / makaron / ryż / kasza jaglana lub jęczmienna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

− 2 = 4
Powered by MathCaptcha