E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

Omlet twarogowy

Składniki

 1 porcja
  • 125 g twarogu
  • 2 jajka
  • 15 g (1 pełna łyżka) cukru wanilinowego lub cukru
  • 20 g (2 płaskie łyżki) mąki pszennej
  • 20 g (2 płaskie łyżki) mąki / skrobi ziemniaczanej
  • ok. 50 – 70 g borówek amerykańskich + opcjonalnie truskawki do dekoracji
  • 2 łyżeczki mas

Przygotowanie

  • Twaróg, jajka, cukier wanilinowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną zmiksować w rozdrabniczu – melakserze lub za pomocą blendera.
  • Dodać umyte i osuszone borówki i wymieszać.
  • Rozgrzać małą patelnię o średnicy 16 – 18 cm i posmarować ją 1 łyżeczką masła.
  • Wyłożyć masę twarogową i rozprowadzić ją po całej powierzchni patelni, przykryć pokrywą i smażyć na niedużym (umiarkowanym) ogniu przez ok. 2 – 3 minuty na złoty kolor.
  • Przewrócić na drugą stronę (*patrz wskazówka na dole), dać resztę masła przy brzegu patelni i powtórzyć smażenie pod przykryciem.
  • Podawać np. z truskawkami i cukrem pudrem.

Wskazówki

* Omlet najlepiej przewrócić za pomocą talerza – nakryć omlet talerzem, ostrożnie przewrócić patelnię z omletem „do góry nogami” tak aby omlet znalazł się na talerzu. Teraz zsunąć omlet z talerza z powrotem na patelnię i smażyć z drugiej strony

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

17 + = 18
Powered by MathCaptcha