Omlet twarogowy
Składniki
1 porcja
- 125 g twarogu
- 2 jajka
- 15 g (1 pełna łyżka) cukru wanilinowego lub cukru
- 20 g (2 płaskie łyżki) mąki pszennej
- 20 g (2 płaskie łyżki) mąki / skrobi ziemniaczanej
- ok. 50 – 70 g borówek amerykańskich + opcjonalnie truskawki do dekoracji
- 2 łyżeczki mas
Przygotowanie
- Twaróg, jajka, cukier wanilinowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną zmiksować w rozdrabniczu – melakserze lub za pomocą blendera.
- Dodać umyte i osuszone borówki i wymieszać.
- Rozgrzać małą patelnię o średnicy 16 – 18 cm i posmarować ją 1 łyżeczką masła.
- Wyłożyć masę twarogową i rozprowadzić ją po całej powierzchni patelni, przykryć pokrywą i smażyć na niedużym (umiarkowanym) ogniu przez ok. 2 – 3 minuty na złoty kolor.
- Przewrócić na drugą stronę (*patrz wskazówka na dole), dać resztę masła przy brzegu patelni i powtórzyć smażenie pod przykryciem.
- Podawać np. z truskawkami i cukrem pudrem.
Wskazówki
* Omlet najlepiej przewrócić za pomocą talerza – nakryć omlet talerzem, ostrożnie przewrócić patelnię z omletem „do góry nogami” tak aby omlet znalazł się na talerzu. Teraz zsunąć omlet z talerza z powrotem na patelnię i smażyć z drugiej strony