E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

Lasagne z patelni

Składniki

 2 porcje
  • 2 łyżki oliwy extra
  • 0,5 marchewki
  • 1 cebula szalotka
  • 1 łodyga selera naciowego (dla chętnych)
  • 100 g boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 80 ml czerwonego wina
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 250 ml wody
  • 100 g płatów lasagne
  • 0,5 szklanki listków bazylii
  • 3 łyżki mascarpone
  • 4 łyżki tartego sera mozzarella
  • świeżo starty parmezan
Przygotowanie
  • Marchewkę i cebulkę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni o średnicy ok. 30 patelni podgrzać oliwę, dodać marchewkę z cebulą i smażyć przez ok. 2 minuty.
  • Dodać selera naciowego pokrojonego w kosteczkę, drobno posiekany boczek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko podsmażać co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty.
  • Dodać mielone mięso i na większym ogniu zrumienić z każdej strony. Doprawić solą oraz pieprzem, wlać czerwone wino, wymieszać i gotować przez chwilę aż wino odparuje.
  • Dodać passatę pomidorową i wymieszać. Przykryć pokrywą i gotować na małym ogniu przez około 25 minut.
  • Płaty lasagne przekroić wzdłuż na połówki i włożyć w sos. Zalać gorącą wodą, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 8 – 10 minut, aż makaron będzie miękki. W międzyczasie potrząsnąć 2 – 3 razy patelnią w celu wymieszania składników i przykrycia makaronu sosem aby równomiernie się gotował. Jeśli widać, że jest za mało płynu (makaron będzie go wchłaniał), można podlać gorącą wodą.
  • Posypać posiekaną bazylią, rozłożyć miejscami ser mascarpone oraz posypać tartą mozzarellą. Przykryć i gotować jeszcze przez ok. 2 minuty aż sery się rozpuszczą.
  • Nakładać porcje lasagne na talerze posypująć startym parmezanem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

+ 61 = 64
Powered by MathCaptcha