E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

Ciasto ze śliwkami

Składniki

  • 700 g śliwek
  • 100 g masła lub masła roślinnego
  • 120 g drobnego cukru
  • 3 jajka S lub M
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 125 ml letniego mleka
  • cukier puder

Przygotowanie

  • Jajka, masło i mleko wyjąć wcześniej z lodówki i ocieplić w temperaturze pokojowej.
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
  • Formę o wymiarach 23 x 33 cm posmarować odrobiną masła i wyścielić papierem do pieczenia.
  • Śliwki umyć, osuszyć, pokroić na połówki i usunąć pestki.
  • Masło ubijać z drobnym cukrem przez ok. 7 minut na jasną i puszystą masę (wysokie obroty miksera).
  • Następnie stopniowo dodawać jajka, cały czas cierpliwie ubijając masę, w sumie przez kolejne 7 minut.
  • W oddzielnej misce wymieszać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem wanilinowym.
  • Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mieszankę mąki do ubitej masy, na przemian z mlekiem. Mąkę i mleko dodawać już w krótkich odstępach czasu i tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.
  • Wyłożyć je do przygotowanej formy i wyrównać powierzchnię.
  • Na wierzchu ułożyć śliwki skórką do góry. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 minut lub na złoty kolor i do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

11 − 4 =
Powered by MathCaptcha