Dżem śliwkowy
Składniki
- 1 kg śliwek (np. renklody, węgierki)
- 200 g cukru
Przygotowanie
- Śliwki umyć i pokroić w kosteczkę, usunąć pestki. Pokrojone śliwki odkładać do szerokiego i dużego garnka i zacząć je podgrzewać na większym ogniu.
- Dodać cukier i podgrzewać śliwki przez kolejne ok. 2 – 3 minuty, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotować tak przez ok. 5 – 10 minut, aż śliwki puszczą sok.
- Następnie gotować bez przykrycia, aż śliwki odparują, owoce częściowo się rozpadną i dżem się zagęści, przez około 30 minut (dżem dodatkowo naturalnie gęstnieje po ostudzeniu).
- W międzyczasie często mieszać dżem. Początkowo ustawić większy ogień, potem stopniowo go zmniejszać.
- Gorący dżem nakładać do wyparzonych i suchych słoików i od razu zakręcać. Odwrócić do góry dnem i odstawić do ostudzenia. Następnego dnia odwrócić i odstawić do spiżarni.
Wskazówki
Na zdjęciu widać dżem ze śliwek – renklod.