E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

Dżem śliwkowy

Składniki

  • 1 kg śliwek (np. renklody, węgierki)
  • 200 g cukru

Przygotowanie

  • Śliwki umyć i pokroić w kosteczkę, usunąć pestki. Pokrojone śliwki odkładać do szerokiego i dużego garnka i zacząć je podgrzewać na większym ogniu.
  • Dodać cukier i podgrzewać śliwki przez kolejne ok. 2 – 3 minuty, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotować tak przez ok. 5 – 10 minut, aż śliwki puszczą sok.
  • Następnie gotować bez przykrycia, aż śliwki odparują, owoce częściowo się rozpadną i dżem się zagęści, przez około 30 minut (dżem dodatkowo naturalnie gęstnieje po ostudzeniu).
  • W międzyczasie często mieszać dżem. Początkowo ustawić większy ogień, potem stopniowo go zmniejszać.
  • Gorący dżem nakładać do wyparzonych i suchych słoików i od razu zakręcać. Odwrócić do góry dnem i odstawić do ostudzenia. Następnego dnia odwrócić i odstawić do spiżarni.

Wskazówki

Na zdjęciu widać dżem ze śliwek – renklod.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

64 − = 56
Powered by MathCaptcha