E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

SERNIK Z GRUSZKAMI NA KRUCHYM SPODZIE Z KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI

SPÓD
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 1 łyżka mleka
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych (niekoniecznie)
MASA SEROWA
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 1/2 + 1/4 (3/4) szklanki cukru pudru lub drobnego cukru kryształu
  • 1 torebka budyniu śmietankowego
  • 6 jajek, oddzielone żółtka od białek
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki cukru, szczypta soli
KOKOSOWA KRUSZONKA
  • 50 g masła
  • 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 4 – 5 łyżek cukru pudru

Owoce: 1 kg gruszek

PRZYGOTOWANIE

SPÓD
  • Przygotować dużą formę z odpinaną obręczą o średnicy 26 – 27 cm, posmarować masłem i wysypać tartymi migdałami lub bułką tartą. Mąkę przesiać na stolnicę lub do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajko, mleko, masło i wiórki kokosowe. Kroić (siekać) nożem na małe kawałeczki, następnie ręką szybko zagnieść ciasto, ulepić kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
  • Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno oraz boki formy – do połowy ich wysokości. Dno podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasto piec w piekarnika przez ok. 20-25 minut na złoty kolor.
MASA SEROWA
  • Mleko kokosowe wlać do płaskiego i szerokiego garnka lub do dużej patelni żeliwnej, dodać 2 łyżki cukru i gotować, przez około 1/2 godziny, aż się zredukuje i zgęstnieje do postaci gęstej śmietanki (około 1/2 szklanki), ostudzić.
  • Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na jeszcze mniejsze kawałki. Kokosowa kruszonka: masło rozetrzeć palcami z mąką wymieszaną z cukrem, a następnie z wiórkami kokosowymi.
  • Zmielony ser zmiksować z ostudzonym musem kokosowym. Żółtka umieścić w misie miksera, dodać 1/2 szklanki cukru pudru i ubijać przez 10 minut, aż masa będzie puszysta i kremowa. Ciągle miksując, dodawać stopniowo po łyżce masę serową na zmianę z sypkim budyniem.
  • Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec dodawać stopniowo 1/4 szklanki cukru pudru i ubijać jeszcze przez 2 – 3 minuty. Białka delikatnie połączyć łyżką z masą serową.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Masę serową wyłożyć na ciepły spód z ciasta, wyrównać powierzchnię, wyłożyć gruszki i posypać kokosową kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika (na jedną półkę niżej niż połowa piekarnika).
  • Piec przez 50 minut, wyłączyć piekarnik i studzić sernik przez 10 minut w zamkniętym piekarniku. Stopniowo uchylać drzwiczki. Po ok. 15 minutach studzenia, wyjąć sernik z piekarnika, ustawić na kratce i całkowicie ostudzić. Zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

WSKAZÓWKI

Ten sernik pieczemy tylko z prawdziwego zmielonego twarogu tłustego na wagę. Można go zmielić w melakserze (ok. 10 minut), nie trzeba używać maszynki do mielenia mięsa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

+ 86 = 96