E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

STRUDEL Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI

CIASTO
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 200 g masła (zimnego)
  • 1 jajko
NADZIENIE
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 4 większe jabłka (użyłam renety)
  • 80 g cukru
  • szczypta cynamonu
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 80 g mielonych migdałów
ORAZ
  • 1 jajko
  • cukier puder
  • lody do podania

PRZYGOTOWANIE

CIASTO
  • Zagnieść ciasto kruche z podanych składników: mąkę wsypać do miski lub na stolnicę lub do misy miksera planetarnego, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, sól, skórkę startą z cytryny oraz pokrojone na kawałeczki zimne masło.
  • Siekać składniki nożem lub mieszać mieszadłem miksera lub rozdrabniać składniki dłońmi aż powstanie drobna kruszonka. Wówczas dodać jajko i połączyć składniki w jednolite ciasto.
  • Ciasto włożyć do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
NADZIENIE
  • Rodzynki zalać szklanką wrzątku i odstawić na ok. 10 minut do namoczenia. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, następnie wykroić gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić na cienkie plassterki.
  • Jabłka wymieszać z cukrem, cynamonem, skórką z cytryny i mielonymi migdałami oraz z odcedzonymi rodzynkami.
PIECZENIE
  • Ciasto cienko rozwałkować na papierze do pieczenia posypanym mąką, na placek o wymiarach nieco mniejszyć od wymiarów blachy z wyposażenia piekarnika.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na rozwalkowanym cieście pośrodku ułożyć nadzienie z jabłek, zawinąć ciasto na wierzch, zlepić końce. Posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec przez ok. 35 minut na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem, podawać z lodami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

9 + 1 =