STRUDEL Z JABŁKAMI
SKŁADNIKI
CIASTO
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- szczypta soli
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 200 g masła (zimnego)
- 1 jajko
NADZIENIE
- 1/3 szklanki rodzynek
- 4 większe jabłka (użyłam renety)
- 80 g cukru
- szczypta cynamonu
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 80 g mielonych migdałów
ORAZ
- 1 jajko
- cukier puder
- lody do podania
PRZYGOTOWANIE
CIASTO
- Zagnieść ciasto kruche z podanych składników: mąkę wsypać do miski lub na stolnicę lub do misy miksera planetarnego, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, sól, skórkę startą z cytryny oraz pokrojone na kawałeczki zimne masło.
- Siekać składniki nożem lub mieszać mieszadłem miksera lub rozdrabniać składniki dłońmi aż powstanie drobna kruszonka. Wówczas dodać jajko i połączyć składniki w jednolite ciasto.
- Ciasto włożyć do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
NADZIENIE
- Rodzynki zalać szklanką wrzątku i odstawić na ok. 10 minut do namoczenia. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, następnie wykroić gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić na cienkie plassterki.
- Jabłka wymieszać z cukrem, cynamonem, skórką z cytryny i mielonymi migdałami oraz z odcedzonymi rodzynkami.
PIECZENIE
- Ciasto cienko rozwałkować na papierze do pieczenia posypanym mąką, na placek o wymiarach nieco mniejszyć od wymiarów blachy z wyposażenia piekarnika.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na rozwalkowanym cieście pośrodku ułożyć nadzienie z jabłek, zawinąć ciasto na wierzch, zlepić końce. Posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec przez ok. 35 minut na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem, podawać z lodami.