ZUPA GRZYBOWA z ziemniakami i natką pietruszki
SKŁADNIKI
4 PORCJE
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju lub oliwy
- 1 mała cebula
- 5 zimniaków (1/2 kg)
- 300 g grzybów (borowiki, kurki)
- szczypta suszonego oregano
- 1 litr bulionu drobiowego lub jarzynowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 150 g śmietany 18%
PRZYGOTOWANIE
- W garnku na rozgrzanym maśle i oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty.
- Dodać opłukane i pokrojone na kawałki grzyby oraz suszone oregano, doprawić solą oraz pieprzem i mieszając co chwilę smażyć przez ok. 3 minuty.
- Wlać gorący bulion i gotować przez ok. 15 minut pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
- Śmietanę wymieszać najpierw z kilkoma łyżkami zimnej wody, następnie rozmieszać z kilkoma łyżkami wywaru z zupy. Wlewać do garnka cały czas mieszając. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, podawać z pieczywem.