E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

ZUPA GRZYBOWA z ziemniakami i natką pietruszki

SKŁADNIKI

 4 PORCJE
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju lub oliwy
  • 1 mała cebula
  • 5 zimniaków (1/2 kg)
  • 300 g grzybów (borowiki, kurki)
  • szczypta suszonego oregano
  • 1 litr bulionu drobiowego lub jarzynowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 150 g śmietany 18%

PRZYGOTOWANIE

  • W garnku na rozgrzanym maśle i oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty.
  • Dodać opłukane i pokrojone na kawałki grzyby oraz suszone oregano, doprawić solą oraz pieprzem i mieszając co chwilę smażyć przez ok. 3 minuty.
  • Wlać gorący bulion i gotować przez ok. 15 minut pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
  • Śmietanę wymieszać najpierw z kilkoma łyżkami zimnej wody, następnie rozmieszać z kilkoma łyżkami wywaru z zupy. Wlewać do garnka cały czas mieszając. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, podawać z pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

− 2 = 2