E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY I JABŁKA Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI

SKŁADNIKI

 4 PORCJE
  • 1 salaterka cienko poszatkowanej czerwonej kapusty
  • 1/2 niedużej czerwonej cebuli, startej na tarce
  • 1 obrane jabłko, starte na tarce
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
  • kilka suszonych śliwek, posiekanych (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

  • Wszystkie składniki surówki wymieszać. Można to zrobić wcześniej aby smaki się połączyły. Jeśli surówkę robimy do potrawy gdzie są już suszone śliwki, do kapusty ich nie dodajemy.
  • Kapustę musimy bardzo cienko posiekać (cieniej niż na zdjęciu), najlepiej melakserem lub specjalną tarką do warzyw. Jeśli chcemy, aby kapusta nie była chrupiąca, ale bardziej miękka (kapusta modra) można ją wcześniej sparzyć: poszatkować, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, doprawić solą i łyżką cukru, zagotować, następnie gotować przez około 2 – 3 minuty. Na koniec dodać 1-2 łyżki octu, aby przywrócić początkowy kolor kapusty. Odcedzić i ostudzić, dalej postępować jak powyżej, czyli połączyć z resztą składników surówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

76 − = 73