GOŁĄBKI NA SPOSÓB CHIŃSKI Z mięsem i krewetkami. Gotowane na parze.
SKŁADNIKI
10 GOŁĄBKÓW
- 10 liści kapusty włoskiej lub młodej kapusty
- 250 g chudego mielonego mięsa (wieprzowiny lub cielęciny)
- 150 g surowych krewetek, obranych i drobno posiekanych lub zmielonych
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1 roztrzepane jajko
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 por
- 1/2 ząbka czosnku, posiekanego
- 1 czerwona papryczka chilli, drobno posiekana
- sos sojowy do serwowania
PRZYGOTOWANIE
- Do większego garnka z gotującą się wodą włożyć liście kapusty*, lekko posolić i gotować przez 2 minuty. Odcedzić i osuszyć, wyciąć twardą, środkową część każdego liścia.
- Mięso i krewetki włożyć do miski, dodać mąkę, chilli, jajko oraz łyżkę sosu sojowego. Dokładnie wymieszać, najlepiej ręką.
- Nakładać po 2 łyżki farszu na każdego liścia i zwijać gołąbki, jak krokiety, zakładając boki kapusty na siebie.
- Układać łączeniem do dołu w koszyczku lub naczyniu do gotowania na parze. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut na dużym ogniu. W razie potrzeby dolać wody.
- W międzyczasie przekroić pora wzdłuż na pół a następnie pokroić w plasterki. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć pory wraz z czosnkiem przez kilka minut mieszając, aż pory zmiękną ale nie zrumienią się.
- Gołąbki ułożyć na talerzach, posypać posiekaną papryczką chilli. Podawać z porami i sosem sojowym w oddzielnej miseczce.
WSKAZÓWKI
- * Można też podgotować całą kapustę jak w przypadku tradycyjnych gołąbków, wówczas łatwiej zdejmiemy liście.
- Zamiast wieprzowiny lub cielęciny można też użyć mielonego mięsa z piersi kurczaka, wtedy gołąbki należy gotować krócej, przez 10 minut.
- Do ugotowania gołąbków używam bardzo wygodnego chińskiego koszyka do gotowania na parze (chińskiego parowara). Można też wykorzystać zwykłe naczynie lub koszyk do gotowania na parze.
- Gołąbki można podawać z sosem pomidorowym doprawionym chili i imbirem. Zamiast gotować na parze można je ugotować jak tradycyjne gołbki