E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

CHLEBEK BANANOWY Z orzechami i kawałkami czekolady

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki pszennej (lub pół na pół z orkiszową lub owsianą)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki orzechów
  • 2 jajka
  • 80 ml oleju
  • 3 pełne łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 3 pełne łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 dojrzałe banany
  • 100 g posiekanej czekolady

PRZYGOTOWANIE

  • Piekarnik nagrzać do 165 stopni C.
  • Przygotować podłużną formę (ok. 11 x 25 cm) i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  • Mąkę wymieszać z solą, sodą oczyszczoną, cynamonem, przyprawą piernikową, cukrem trzcinowym oraz posiekanymi orzechami.
  • Do drugiej miski wbić jajka, dodać olej, miód, jogurt i wszystko wymieszać.
  • Banany obrać ze skórek i rozgnieść widelcem. Dodać do miski z mokrymi składnikami i wymieszać łyżką.
  • Następnie przelać do miski z suchymi składnikami i wymieszać łyżką. Pod koniec dodać posiekaną czekoladę i połączyć.
  • Otrzymaną masę wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową kratkę. Piec przez ok. 55 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i przestudzić przed pokrojeniem.

WSKAZÓWKI

  • Można dodać jeszcze jednego banana, przekroić go wzdłuż na pół i ułożyć na wierzchu surowego jeszcze ciasta.
  • Można dodatkowo posypać wierzch dropsami czekoladowymi i orzechami.
  • Do środka można dodać garść posiekanych suszonych śliwek.
  • Sodę oczyszczoną można zastąpić proszkiem do pieczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

− 1 = 1