Przejdź do treści
SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej (lub pół na pół z orkiszową lub owsianą)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka przyprawy piernikowej
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki orzechów
- 2 jajka
- 80 ml oleju
- 3 pełne łyżki miodu lub syropu klonowego
- 3 pełne łyżki jogurtu naturalnego
- 3 dojrzałe banany
- 100 g posiekanej czekolady
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 165 stopni C.
- Przygotować podłużną formę (ok. 11 x 25 cm) i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
- Mąkę wymieszać z solą, sodą oczyszczoną, cynamonem, przyprawą piernikową, cukrem trzcinowym oraz posiekanymi orzechami.
- Do drugiej miski wbić jajka, dodać olej, miód, jogurt i wszystko wymieszać.
- Banany obrać ze skórek i rozgnieść widelcem. Dodać do miski z mokrymi składnikami i wymieszać łyżką.
- Następnie przelać do miski z suchymi składnikami i wymieszać łyżką. Pod koniec dodać posiekaną czekoladę i połączyć.
- Otrzymaną masę wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową kratkę. Piec przez ok. 55 minut.
- Wyjąć z piekarnika i przestudzić przed pokrojeniem.
WSKAZÓWKI
- Można dodać jeszcze jednego banana, przekroić go wzdłuż na pół i ułożyć na wierzchu surowego jeszcze ciasta.
- Można dodatkowo posypać wierzch dropsami czekoladowymi i orzechami.
- Do środka można dodać garść posiekanych suszonych śliwek.
- Sodę oczyszczoną można zastąpić proszkiem do pieczenia.