E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

KISZONE BURAKI Kwas buraczany, kwas burakowy, zakwas na barszczyk

SKŁADNIKI

 4 PORCJE
  • 1 kg czerwonych buraków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarenka pieprzu
  • 3 szklanki wody mineralnej lub zwykłej przegotowanej i ostudzonej
  • 1 łyżka soli

PRZYGOTOWANIE

  • Buraki umyć i cieniutko obrać (najlepiej w rękawiczkach gumowych). Można też ich nie obierać, tylko dokładnie wyszorować, odciąć stwardniałe końce.
  • Buraki pokroić na kawałki i włożyć do dużego słoika lub dwóch mniejszych, docisnąć. Dodać czosnek, liść laurowy oraz pieprz.
  • Zalać wodą wymieszaną z solą, całkowicie przykrywając buraczki. Potrząsnąć delikatnie słoikiem aby pozbyć się pęcherzy powietrza, jeszcze raz docisnąć buraczki.
  • Słoik zamknąć i zostawić na kilka dni w temperaturze pokojowej do czasu aż rozpocznie się fermentacja (na wierzchu zgromadzi się piana).
  • Słoik odstawić do chłodnego pomieszczenia np. piwnicy lub do lodówki – optymalna temperatura do kiszenia to około 10 stopni C, nie mniej niż 0 stopni C.
  • Po kilku dniach (do 2 – 3 tygodni) można już wykorzystać buraczki – otworzyć słoik, zebrać pianę i wykorzystać ukiszone buraczki wraz z sokiem do barszczyku lub wypić sok a buraczki wykorzystać do surówki. Niewykorzystany sok można zlać do butelek i przechowywać w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

71 + = 79