KISZONE BURAKI Kwas buraczany, kwas burakowy, zakwas na barszczyk
SKŁADNIKI
4 PORCJE
- 1 kg czerwonych buraków
- 3 ząbki czosnku
- 1 listek laurowy
- 2 ziarenka pieprzu
- 3 szklanki wody mineralnej lub zwykłej przegotowanej i ostudzonej
- 1 łyżka soli
PRZYGOTOWANIE
- Buraki umyć i cieniutko obrać (najlepiej w rękawiczkach gumowych). Można też ich nie obierać, tylko dokładnie wyszorować, odciąć stwardniałe końce.
- Buraki pokroić na kawałki i włożyć do dużego słoika lub dwóch mniejszych, docisnąć. Dodać czosnek, liść laurowy oraz pieprz.
- Zalać wodą wymieszaną z solą, całkowicie przykrywając buraczki. Potrząsnąć delikatnie słoikiem aby pozbyć się pęcherzy powietrza, jeszcze raz docisnąć buraczki.
- Słoik zamknąć i zostawić na kilka dni w temperaturze pokojowej do czasu aż rozpocznie się fermentacja (na wierzchu zgromadzi się piana).
- Słoik odstawić do chłodnego pomieszczenia np. piwnicy lub do lodówki – optymalna temperatura do kiszenia to około 10 stopni C, nie mniej niż 0 stopni C.
- Po kilku dniach (do 2 – 3 tygodni) można już wykorzystać buraczki – otworzyć słoik, zebrać pianę i wykorzystać ukiszone buraczki wraz z sokiem do barszczyku lub wypić sok a buraczki wykorzystać do surówki. Niewykorzystany sok można zlać do butelek i przechowywać w lodówce.