SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z boczkiem, cebulą i ogórkiem kiszonym
SKŁADNIKI
2 PORCJE
- 1 kg ziemniaków (najlepiej małych, sałatkowych)
- 150 g wędzonego boczku
- 4 – 5 ogórki kiszone
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sos: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka musztardy miodowej (lub 2 łyżeczki zwykłej i 1 łyżeczka miodu)
- świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, pokroić.
- W międzyczasie pokrojony boczek wytopić i lekko zrumienić na patelni.
- Ogorki kiszone obrać i pokroić (na plasterki lub w kostkę).
- Cebulę cieniutko poszatkować.
- Przygotować sos mieszając składniki.
- Układać naprzemiennie wszystkie składniki w salaterkach, polewając poszczególne warstwy częścią sosu oraz doprawiając pieprzem.