E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

KRUCHE CIASTKA Z POWIDŁAMI

SKŁADNIKI

  • 1/4 szklanki (60 ml) ciepłego mleka
  • 7 g suchych drożdży instant (lub 25 g świeżych)
  • 100 g smalcu lub masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru pudru + do posypania
  • ok. 280 g powideł śliwkowych lub marmolady

PRZYGOTOWANIE

  • Do kubka z ciepłym mlekiem dodać drożdże, szczyptę cukru i dokładnie rozetrzeć. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
  • Smalec lub masło pokroić w kosteczkę i rozetrzeć palcami razem z mąką.
  • Jajko ubić z cukrem pudrem, dodać je do mąki z tłuszczem. Wlać drożdże oraz dodać cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać i połączyć w jednolite ciasto.
  • Wyrabiać je przez około 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleić. Przełożyć do miski, przykryć folią i  odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  • Ciasto podzielić na 2 części i kolejno rozwałkowywać je na cienkie placki (grubość jak na ciasto pierogowe), w razie potrzeby podsypać stolnicę mąką.
  • Kroić na kwadraty o boku ok. 7 – 8 cm. Na środek nakładać po łyżeczce powideł lub marmolady. Zawinąć jeden róg kwadratu na nadzienie, następnie przeciwległy róg zawinąć pod spód ciasteczka.
  • Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić blaszkę do piekarnika i piec na złoty kolor przez ok. 10 minut.
  • Powtórzyć z resztą ciasta. Gotowe ciasteczka posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

8 + 1 =