Przejdź do treści
SKŁADNIKI
- 1/4 szklanki (60 ml) ciepłego mleka
- 7 g suchych drożdży instant (lub 25 g świeżych)
- 100 g smalcu lub masła
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 łyżki cukru pudru + do posypania
- ok. 280 g powideł śliwkowych lub marmolady
PRZYGOTOWANIE
- Do kubka z ciepłym mlekiem dodać drożdże, szczyptę cukru i dokładnie rozetrzeć. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
- Smalec lub masło pokroić w kosteczkę i rozetrzeć palcami razem z mąką.
- Jajko ubić z cukrem pudrem, dodać je do mąki z tłuszczem. Wlać drożdże oraz dodać cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać i połączyć w jednolite ciasto.
- Wyrabiać je przez około 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleić. Przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
- Ciasto podzielić na 2 części i kolejno rozwałkowywać je na cienkie placki (grubość jak na ciasto pierogowe), w razie potrzeby podsypać stolnicę mąką.
- Kroić na kwadraty o boku ok. 7 – 8 cm. Na środek nakładać po łyżeczce powideł lub marmolady. Zawinąć jeden róg kwadratu na nadzienie, następnie przeciwległy róg zawinąć pod spód ciasteczka.
- Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić blaszkę do piekarnika i piec na złoty kolor przez ok. 10 minut.
- Powtórzyć z resztą ciasta. Gotowe ciasteczka posypać cukrem pudrem.