E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

Rolada szpinakowa

Składniki:

1 opakowanie mrożonego szpinaku mielonego,
4 jaja,
1 łyżka tłuszczu,
czosnek (do smaku),
sól,
pieprz.

Farsz:

20 dag masła,
20 dag sera topionego,
1-2 jaja,
1 mała marchewka,
1 mały ogórek kiszony,
3-4 pieczarki marynowane,
sól,
pieprz.

Wykonanie:

Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać rozmrożony szpinak, doprawić do smaku wg gustu i chwilę dusić. Gotowy wyłożyć na sitko. Do przestudzonego szpinaku dodać żółtka i wymieszać. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać w szpinak. Całość wylać równomiernie na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Upiec.

Jaja i obraną marchewkę ugotować i pokroić w drobną kostkę. Ogórka i pieczarki pokroić. Masło utrzeć, dodając topiony ser i pozostałe składniki. Na wierzch upieczonego szpinaku równomiernie rozprowadzić farsz. Zwinąć w rulon, przełożyć na deseczkę i przykryć ściereczką. Schłodzić.

Podawać na zimno jako przystawkę pokrojoną w plastry na dekoracyjnie przybranym półmisku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

− 2 = 4