Sałatka z tuńczykiem
Składniki:
tuńczyk z puszki w sosie własnym – około 300 g
kukurydza z puszki – 140 g po odsączeniu
5 jajek ugotowanych na twardo
mała czerwona papryka – 200 g
łącznie 300 g ogórków: małosolne lub kiszone, konserwowe i świeże
garść koperku
5 łyżek oliwy – około 50 ml
po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu
Sałatka z tuńczykiem
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1150 gramów sałatki z tuńczykiem i jajkiem.
UWAGA: Z przepisu podstawowego, który podałam zrobisz pyszną sałatkę z tuńczykiem fit. Jeśli chcesz, by sałatka była ostrzejsza, to polecam dodać do niej pół cebuli pokrojonej w drobną kostkę, garść siekanego szczypiorku lub kawałek siekanego pora. Sałatka z tuńczykiem będzie też smakowała świetnie, jeśli wmieszaj do niej łyżkę lub dwie majonezu. Będzie wówczas trochę bardziej kaloryczna, ale jeśli możesz sobie pozwolić na te smaczne kalorie, to warto.. polecam!
Po ugotowaniu przelałam je zimną wodą z kranu, by zatrzymać proces gotowania. Obiłam skorupkę o wewnętrzną stronę zlewu i raz jeszcze przelałam zimną wodą. Obrałam ze skorupiki i pokroiłam na połówki. Tak przygotowane jajka stygną i czekają na dodanie ich do sałatki z tuńczykiem. Teraz kolej na ogórki. Zazwyczaj szykuję sobie miks ogórków: małosolnych, konserwowych oraz świeżych. Poza sezonem na małosolne, sięgam po ogórki kiszone. Łącznie staram się przygotować 300 gramów ogórków. Jeśli używam ogórków kiszonych, to daję ich trochę mniej niż 100 gramów, a sięgam po więcej ogórków świeżych. Wszystkim ogórkom odcinam końcówki, a ogórki świeże obieram cienko ze skórki. Każdego ogórka kroję w kostkę. Pokrojone ogórki przełóż do salaterki. Umyj i obierz świeżą paprykę. Przekrój ją na pół i usuń gniazdo nasienne. Paprykę pokrój w kostkę. Garść koperku posiekaj drobno. Wszystko razem wymieszaj .Otwórz puszkę z kukurydzą. Odlej zalewę a kukurydzę dodaj do sałatki. Wlej oliwę lub ewentualnie dobrej jakości olej roślinny. Dodaj sól oraz świeżo mielony pieprz. Na koniec tuńczyk z puszki. Polecam tuńczyka z puszki z zalewy własnej. Najlepszy będzie tuńczyk jednolity lub ewentualnie w kawałkach. Odcedź zalewę i umieść kawałki tuńczyka w sałatce. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki, a na koniec dodaj połówki gotowanych na twardo jajek. Sałatka z tuńczykiem z puszki jest już gotowa.
Jeśli jednak masz ochotę, to możesz do niej dodać łyżkę majonezu oraz cebulę lub szczypiorek.
Próbowałam wielu rodzajów tuńczyka i muszę przyznać, że bardzo pozytywnie zaskoczył mnie tuńczyk, który można kupić w Lidlu. Do tej sałatki użyłam dwóch puszek tuńczyka Nixe – jednolity w zalewie własnej. Wypadł zdecydowanie lepiej niż tuńczyk Lisnera, który kupiłam do ostatniej sałatki.