ŻUREK Z TARTYMI WARZYWAMI
SKŁADNIKI
- 1,5 litra wody
- 1 kostka bulionu grzybowego
- kilka kawałków suszonych borowików
- 200 g boczku wędzonego
- 1 duża marchewka
- 1 mała pietruszka
- kawałeczek selera
- 10 cm pora
- 2 ziela angielskie
- 1 listek laurowy
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 300 ml żuru (zakwasu) z butelki
- 200 g kiełbasy białej
- 125 ml śmietanki 18% z kartonika
- natka pietruszki
- opcjonalnie 1 łyżeczka tartego chrzanu
PRZYGOTOWANIE
- W dużym garnku zagotować wodę z kostką bulionową. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki suszone grzyby oraz pokrojony na kilka mniejszych kawałków boczek. Przykryć i gotować przez ok. 20 minut.
- Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora dokładnie opłukać i przekroić wzdłuż na pół a następnie na plasterki. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka. Dodać ziele angielskie i listek laurowy i gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut.
- Dodać wymieszany żur z butelki, suszony majeranek oraz obraną i pokrojoną na plasterki kiełbasę. Gotować przez ok. 5 – 10 minut.
- Na koniec dodać śmietankę, wymieszać i odstawić z ognia. Doprawić zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą.
- Dodać łyżkę posiekanej natki pietruszki. Można doprawić chrzanem.
WSKAZÓWKI
Żur (zakwas) na mące żytniej można kupić gotowy w sklepach (w lodówkach), najlepiej lokalnych producentów.
Można też zrobić własny zakwas: do 500 ml ciepłej, przefiltrowanej wody wsypać 2/3 szklanki mąki żytniej, wymieszać aby nie powstały grudki, dodać 2 ziela angielskie, rozgnieciony czosnek i odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni. Wierzch częściowo przykryć, nieszczelnie, aby zostawić dopływ powietrza.