NALEŚNIKI Z TRUSKAWKAMI, TWAROGIEM I NUTELLĄ
SKŁADNIKI
4 PORCJE (8 SZTUK)
CIASTO NA NALEŚNIKI
- 130 g mąki
- 325 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- mała szczypta soli
- 30 ml oleju
NADZIENIE SEROWE
- 250 g twarogu
- 4 łyżki śmietany 30%
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 3 łyżki cukru pudru
ORAZ
- ok. 250 g truskawek
- 2 – 4 łyżki nutelli
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE
- Ciasto na naleśniki: do miski wsypać mąkę, dodać mleko, jajka, cukier i sól. Zmiksować na jednolite ciasto. Dodać olej i ponownie zmiksować. Odstawić na około 30 minut.
- Nadzienie serowe: twaróg zmiksować ze śmietaną, cukrem wanilinowym i cukrem pudrem (można rozmiksować np. w rozdrabniczu). Następnie wymieszać z pokrojonymi w kosteczkę truskawkami.
- Rozgrzać patelnię naleśnikową i usmażyć naleśniki.
- Wykładać po 2 łyżki nadzienia serowego z truskawkami i zwinąć ruloniki. Można podgrzać delikatnie przed podaniem.
- Posypać cukrem pudrem i udekorować nutellą (można przełożyć ją do specjalnego pojemniczka z otworem lub woreczka z dziurką i wycisnąć tworząc wzorek).