E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

FASOLKA SZPARAGOWA Z SOSEM POMIDOROWYM I FETĄ

SKŁADNIKI

 2 PORCJE
  • 350 g fasolki szparagowej
  • 750 g świeżych pomidorów (lub poza sezonem – 1 puszka siekanych)
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 cebula cukrowa
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 100 g sera feta
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
PRZYPRAWY
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki wędzonej papryki lub szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

PRZYGOTOWANIE

  • Fasolkę opłukać a następnie wrzucić na osolony wrzątek w dużym garnku i gotować przez ok. 15 minut lub do miękkości. Odcedzić, odkroić końce i pokroić na kawałki.
  • Pomidory obrać i pokroić w kostkę.
  • Na dużej patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażyć.
  • Dodać papryki w proszku oraz suszone oregano oraz pomidory. Gotować przez ok. 3 – 4 minuty co chwilę mieszając. Doprawić solą oraz pieprzem.
  • Dodać ugotowaną i pokrojoną fasolkę oraz szczypiorek. Wymieszać, zagotować a następnie odstawić z ognia.
  • Posypać pokrojoną lub pokruszoną fetą oraz natką pietruszki. Można dodatkowo posypać zmielonym pieprzem i skropić oliwą extra.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

39 − = 29