E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

SERNIK MASCARPONE Z BORÓWKAMI

SKŁADNIKI

 OK. 12 PORCJI
SPÓD
  • 176 g ciastek typo oreo
  • 2 łyżki masła
MASA SEROWA
  • 500 g sera mascarpone
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany 12% lub 18%
  • 3 jajka
ORAZ
  • 1 szklanka borówek amerykańskich + do dekoracji
  • cukier puder
  • mięta

PRZYGOTOWANIE

  • Ciasteczka (łącznie z kremem ze środka) zmielić w melakserze z dodatkiem masła. Wyłożyć na spód oraz 1 cm boków formy do pieczenia o średnicy 20 cm.
  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.
  • Mascarpone chwilę rozmiksować mikserem, następnie dodać skrobię ziemniaczaną, cukier, cukier wanilinowy oraz śmietanę i zmiksować do połączenia się składników.
  • Dodawać po jednym jajku, za każdym razem miksując do połączenia się składników.
  • Dodać borówki i wymieszać. Wyłożyć na spód formy, wstawić do nagrzanego piekarnika. Na dnie piekarnika postawić małą keksówkę i wlać do niej wrzącą wodę (do około 2/3 wysokości).
  • Zamknąć piekarnik i piec sernik przez ok. 60 minut. Sernik urośnie, lekko się zrumieni, ale po stopniowym ostudzeniu opadnie do poziomu wyjściowego.
  • Sernik po ostudzeniu należy schłodzić w lodówce (przez ok. kilka godzin). Posypać cukrem pudrem i udekorować borówkami oraz miętą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

15 − 7 =