SERNIK MASCARPONE Z BORÓWKAMI
SKŁADNIKI
OK. 12 PORCJI
SPÓD
- 176 g ciastek typo oreo
- 2 łyżki masła
MASA SEROWA
- 500 g sera mascarpone
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2/3 szklanki cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki gęstej śmietany 12% lub 18%
- 3 jajka
ORAZ
- 1 szklanka borówek amerykańskich + do dekoracji
- cukier puder
- mięta
PRZYGOTOWANIE
- Ciasteczka (łącznie z kremem ze środka) zmielić w melakserze z dodatkiem masła. Wyłożyć na spód oraz 1 cm boków formy do pieczenia o średnicy 20 cm.
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.
- Mascarpone chwilę rozmiksować mikserem, następnie dodać skrobię ziemniaczaną, cukier, cukier wanilinowy oraz śmietanę i zmiksować do połączenia się składników.
- Dodawać po jednym jajku, za każdym razem miksując do połączenia się składników.
- Dodać borówki i wymieszać. Wyłożyć na spód formy, wstawić do nagrzanego piekarnika. Na dnie piekarnika postawić małą keksówkę i wlać do niej wrzącą wodę (do około 2/3 wysokości).
- Zamknąć piekarnik i piec sernik przez ok. 60 minut. Sernik urośnie, lekko się zrumieni, ale po stopniowym ostudzeniu opadnie do poziomu wyjściowego.
- Sernik po ostudzeniu należy schłodzić w lodówce (przez ok. kilka godzin). Posypać cukrem pudrem i udekorować borówkami oraz miętą.