E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

LETNIE RISOTTO Z WARZYWAMI

LETNIE RISOTTO Z WARZYWAMI

Z cukinią, kurkami, papryką i serem gorgonzola

SKŁADNIKI

 4 PORCJE
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g ryżu do risotto (arborio)
  • 100 g kurek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia, ok. 300 g
  • 70 ml białego wina
  • 1 duży pomidor np. malinowy
  • ok. 500 ml bulionu
  • ok. 50 – 100 g sera gorgonzola
  • 4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano

PRZYGOTOWANIE

  • W garnku roztopić 2 łyżki masła z 1 łyżką oliwy, dodać pokrojoną w kosteczki cebulę i zeszklić ją co chwilę mieszając. Dodać pokrojony na cienkie plasterki czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażyć.
  • Wsypać ryż oraz przyprawy i smażyć przez minutę mieszając.
  • Dodać opłukane i osuszone kurki (nie trzeba ich kroić), pokrojoną w kostkę paprykę a po minucie smażenia dodać pokrojoną w kosteczkę cukinię. Smażyć wszystko przez około 2 minuty. Dodać wino i odparować, dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty.
  • Gotować risotto przez kilkanaście minut wlewając stopniowo bulion, po około pół szklanki, co chwilę zamieszać. Na koniec dodać rozdrobniony ser gorgonzola (w ilości do smaku) i wymieszać. Odstawić z ognia i odczekać 1 minutę. Dodać pozostałe 2 łyżki masła, parmezan, wymieszać i zaraz podawać.

WSKAZÓWKI

  • Do risotto możemy dodać podsmażoną pierś kurczaka (na początku, przed cebulą).
PRZYPRAWY
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 + 8 =