PULPECIKI W SOSIE KOPERKOWO-POMIDOROWYM
Z mielonego indyka z dodatkiem zeszklonego pora
SKŁADNIKI
4 PORCJE
- 500 g mielonego mięsa*
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 400 ml wody lub bulionu
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 80 ml śmietanki 18% lub 30%
- 2 łyżki posiekanego koperku
- oraz: mąka pszenna do obtoczenia, olej do podsmażenia, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE
- Białą część pora dokładnie umyć, przekroić wzdłuż na 4 części, następnie w poprzek na plasterki. Zeszklić na łyżce oliwy pod koniec dodając posiekany czosnek. Doprawić solą, wymieszać, przykryć i dusić jeszcze przez ok. 2 – 3 minuty aż pory będą miękkie.
- Rozdrobnić w melakserze (jeśli mamy już zmielone mięso) lub zmielić razem z mięsem w maszynce do mielenia.
- Zmielone mięso i rozdrobnione pory umieścić w misce, doprawić solą, pieprzem, papryką i sosem sojowym. Dodać jajko oraz bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Uformować pulpeciki i obtoczyć je w mące pszennej.
- Krótko obsmażyć na oleju na patelni. W międzyczasie zagotować wodę lub bulion w szerokim garnku. Wkładać do niego pulpeciki. Przykryć i gotować przez ok. 20 minut, w międzyczasie 2 – 3 razy przewrócić.
- Śmietankę wymieszać z koncentratem i koperkiem, dodać do garnka z pulpetami, wymieszać i zagotować. Gotować na małym ogniu ok. 2 minuty. Jeśli sos nie jest wystarczająco gęsty, można przez sitko dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i zagotować.
PROPOZYCJA PODANIA
puree ziemniaczane (np. odsmażane na patelni) / surówka z kiszonej kapusty / kiszone ogórki
WSKAZÓWKI
* użyłam indyka, ale może być łopatka wieprzowa, szynka