E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

FASOLKA SZPARAGOWA Z POMIDORAMI

Z fetą, czosnkiem i tapenadą z czarnych oliwek

SKŁADNIKI

 2 PORCJE
  • 500 g fasolki szparagowej
  • 3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy extra
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • świeża bazylia
  • 125 g sera feta (zwykłej lub wegańskiej)
  • 4 łyżeczki TAPENADY lub kilka posiekanych czarnych oliwek
  • bagietka / grzanki

PRZYGOTOWANIE

  • Fasolkę opłukać, przyciąć końce, ugotować w osolonej wodzie (ok. 5 minut lub do czasu aż będzie miękka, ale nierozgotowana). Odcedzić.
  • W gotującej się wodzie z fasolką sparzyć umyte pomidory, obrać je ze skórek, pokroić na kawałki odrzucając sok i pestki.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Włożyć przygotowane pomidory i smażyć na większym ogniu (bez mieszania) przez ok. 5 minut, aż pomidory odparują i zaczną się rozpadać. W międzyczasie doprawić solą, pieprzem, oregano oraz kilkoma liśćmi bazylii.
  • Pomidory wyłożyć na fasolkę, posypać fetą. Łyżeczką wyłożyć TAPENADĘ lub posypać posiekanymi oliwkami. Udekorować listkami świeżej bazylii i podawać z bagietką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

38 − = 30