FASOLKA SZPARAGOWA Z POMIDORAMI
Z fetą, czosnkiem i tapenadą z czarnych oliwek
SKŁADNIKI
2 PORCJE
- 500 g fasolki szparagowej
- 3 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy extra
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- świeża bazylia
- 125 g sera feta (zwykłej lub wegańskiej)
- 4 łyżeczki TAPENADY lub kilka posiekanych czarnych oliwek
- bagietka / grzanki
PRZYGOTOWANIE
- Fasolkę opłukać, przyciąć końce, ugotować w osolonej wodzie (ok. 5 minut lub do czasu aż będzie miękka, ale nierozgotowana). Odcedzić.
- W gotującej się wodzie z fasolką sparzyć umyte pomidory, obrać je ze skórek, pokroić na kawałki odrzucając sok i pestki.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Włożyć przygotowane pomidory i smażyć na większym ogniu (bez mieszania) przez ok. 5 minut, aż pomidory odparują i zaczną się rozpadać. W międzyczasie doprawić solą, pieprzem, oregano oraz kilkoma liśćmi bazylii.
- Pomidory wyłożyć na fasolkę, posypać fetą. Łyżeczką wyłożyć TAPENADĘ lub posypać posiekanymi oliwkami. Udekorować listkami świeżej bazylii i podawać z bagietką.