E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

TOSTY Z OMLETEM

Z serem tostowym i dodatkami – w wersji wege lub z szynką

SKŁADNIKI

  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • 2 jajka
  • 4 plasterki sera topionego do tostów
  • szczypiorek
  • oraz: ketchup, masło, sól, pieprz
DODAT​KI NP.
  • 2 plasterki pokrojonej szynki
  • lub 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • lub mix marchewki z groszkiem
  • 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli
  • szczypiorek

PRZYGOTOWANIE

  • Wykroić „okienka” z pieczywa pozostawiając ok. 1,5 cm brzegów. Położyć na patelni posmarowanej masłem i delikatnie podsmażać przez pół minuty.
  • Do „okienek” włożyć dodatki: na przykład pokrojoną szynkę albo wegetariańskie dodatki jak kukurydza lub/i marchewka z groszkiem.
  • Posypać posiekaną czerwoną cebulą.
  • Jajka wbić do głębokiego talerza, roztrzepać widelcem a następnie wlać w „okienka”.
  • Przykryć przyciętym (dopasowanym do „okienka”) plasterkiem sera oraz wyciętym środkiem tosta i smażyć przez ok. 1 minutę, aż jajka się nieco zetną.
  • Przewrócić łopatką na drugą stronę i jeszcze smażyć przez ok. 1/2 – 1 minutę.
  • Posypać posiekanym szczypiorkiem i przekroić na połówki, ułożyć na talerzu i skropić ketchupem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

8 + 2 =