TOSTY Z OMLETEM
Z serem tostowym i dodatkami – w wersji wege lub z szynką
SKŁADNIKI
- 4 kromki pieczywa tostowego
- 2 jajka
- 4 plasterki sera topionego do tostów
- szczypiorek
- oraz: ketchup, masło, sól, pieprz
DODATKI NP.
- 2 plasterki pokrojonej szynki
- lub 2 łyżki kukurydzy z puszki
- lub mix marchewki z groszkiem
- 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli
- szczypiorek
PRZYGOTOWANIE
- Wykroić „okienka” z pieczywa pozostawiając ok. 1,5 cm brzegów. Położyć na patelni posmarowanej masłem i delikatnie podsmażać przez pół minuty.
- Do „okienek” włożyć dodatki: na przykład pokrojoną szynkę albo wegetariańskie dodatki jak kukurydza lub/i marchewka z groszkiem.
- Posypać posiekaną czerwoną cebulą.
- Jajka wbić do głębokiego talerza, roztrzepać widelcem a następnie wlać w „okienka”.
- Przykryć przyciętym (dopasowanym do „okienka”) plasterkiem sera oraz wyciętym środkiem tosta i smażyć przez ok. 1 minutę, aż jajka się nieco zetną.
- Przewrócić łopatką na drugą stronę i jeszcze smażyć przez ok. 1/2 – 1 minutę.
- Posypać posiekanym szczypiorkiem i przekroić na połówki, ułożyć na talerzu i skropić ketchupem.