E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

KNEDLE SEROWE ZE ŚLIWKAMI

Twarogowe knedle ze śliwkami i cynamonem

SKŁADNIKI

 OK. 24 SZTUK
  • ok. 24 małych śliwek węgierek
  • 500 g twarogu
  • 1 i 1/2 szklanki (240 g) mąki pszennej
  • 2 jajka
  • ok. 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
DO PODANIA
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 30 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • osłodzona śmietana
  • mielony cynamon

PRZYGOTOWANIE

  • Śliwki umyć, osuszyć, nadkroić i usunąć pestki, tak aby połówki śliwek pozostały złączone.
  • Twaróg rozgnieść zgrubnie praską do ziemniaków na płaskiej powierzchni (macie, stolnicy). Wystarczy kilka – kilkanaście ugnieceń, chodzi bardziej o napuszenie sera niż o uzyskanie gładkiej konsystencji.
  • Dodać do niego mąkę pszenną oraz jajka i połączyć składniki dłońmi i zagnieść (jak najkrócej) jednolite ciasto. Jeśli się bardzo klei, podsypać niewielką ilością dodatkowej mąki (im więcej mąki tym twardsze ciasto knedli po ugotowaniu). Można też odwrotnie – lepić kulki wilgotnymi dłońmi, unikając dodawania mąki i nadmiernego klejenia się ciasta do dłoni.
  • Zagotować wodę w dużym garnku. Lekko ją osolić.
  • Odkraiwać po niedużym kawałku ciasta (lub wcześniej pokroić je na 24 części), rozpłaszczyć na dłoni, położyć w środek śliwkę i skleić brzegi ciasta.
  • Uformować gładką kulę w dłoniach a następnie obtoczyć ją w skrobi ziemniaczanej.
  • Włożyć połowę knedli do zagotowanej wody, zmniejszyć ogień do umiarkowanego i spokojnie gotować przez ok. 5 minut.
  • Wyłowić łyżką cedzakową i ułożyć na półmisku. Ugotować resztę knedli.
  • Gorące knedle polać masłem ze słodką bułką tartą i podawać z posłodzoną śmietaną oraz cynamonem.
  • Słodka bułka tarta: na patelni roztopić masło, podgrzać i sklarować (gry utworzy się piana zebrać ją i usunąć). Do masła dodać bułkę tartą i mieszając lekko zrumienić. Pod koniec dodać cukier.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

+ 23 = 24