E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

KURCZAK Z DYNIĄ I PIECZARKAMI

Filety kurczaka w sosie z dynią i pieczarkami

SKŁADNIKI

 4 PORCJE
  • 400 g filetów z kurczaka
  • 1 łyżka lisków świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
  • 450 g obranej dyni
  • 300 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki mąki
  • 2 i 1/2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 600 ml bulionu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

    PRZYGOTOWANIE

    • Z filetów odciąć cieńszą część, grubszą przekroić poziomo na 2 cieńsze filety. Oprószyć solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać tymianek i 1 łyżkę oliwy. Wymieszać, następnie obtoczyć mące.
    • Obraną dynię pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na plasterki lub kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę.
    • Rozgrzać dużą patelnię lub garnek z grubym i nieprzywierającym dnem. Dodać 1 łyżkę masła i włożyć kurczaka. Smażyć na większym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Wyjąć na talerz.
    • Do tego samego garnka wlać 1 łyżkę oliwy i wrzucić pieczarki oraz cebulę. Smażyć na większym ogniu przez około 1 – 2 minuty, aż będą zrumienione, wyjąć na talerz.
    • Do garnka włożyć dynię, 1/2 łyżki masła, posolić i podsmażać przez około 2 – 3 minuty. Dodać kurczaka i podgrzewać razem przez 1 – 2 minuty, uważając aby dynia się nie przypaliła.
    • Wlać gorący bulion i całość zagotować. Gotować na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty aż dynia będzie miękka.
    • Dodać śmietankę i natkę pietruszki, delikatnie przemieszać składniki. Dodać odłożone pieczarki i gotować bez przykrycia przez około 1 minutę, aż sos zgęstnieje. Podawać np. z ziemniakami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

57 − = 49