KURCZAK Z DYNIĄ I PIECZARKAMI
Filety kurczaka w sosie z dynią i pieczarkami
SKŁADNIKI
4 PORCJE
- 400 g filetów z kurczaka
- 1 łyżka lisków świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
- 450 g obranej dyni
- 300 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 3 łyżki mąki
- 2 i 1/2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 125 ml śmietanki 30%
- 600 ml bulionu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE
- Z filetów odciąć cieńszą część, grubszą przekroić poziomo na 2 cieńsze filety. Oprószyć solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać tymianek i 1 łyżkę oliwy. Wymieszać, następnie obtoczyć mące.
- Obraną dynię pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na plasterki lub kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę.
- Rozgrzać dużą patelnię lub garnek z grubym i nieprzywierającym dnem. Dodać 1 łyżkę masła i włożyć kurczaka. Smażyć na większym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Wyjąć na talerz.
- Do tego samego garnka wlać 1 łyżkę oliwy i wrzucić pieczarki oraz cebulę. Smażyć na większym ogniu przez około 1 – 2 minuty, aż będą zrumienione, wyjąć na talerz.
- Do garnka włożyć dynię, 1/2 łyżki masła, posolić i podsmażać przez około 2 – 3 minuty. Dodać kurczaka i podgrzewać razem przez 1 – 2 minuty, uważając aby dynia się nie przypaliła.
- Wlać gorący bulion i całość zagotować. Gotować na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty aż dynia będzie miękka.
- Dodać śmietankę i natkę pietruszki, delikatnie przemieszać składniki. Dodać odłożone pieczarki i gotować bez przykrycia przez około 1 minutę, aż sos zgęstnieje. Podawać np. z ziemniakami.