E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

ŁOSOŚ PIECZONY W CZERWONYM PESTO

SKŁADNIKI

 4 PORCJE
  • 600 g łososia
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki czerwonego pesto (z suszonych pomidorów)*
  • 1/2 puszki krojonych, obranych pomidorów (lub 1 świeży)**
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy extra
  • świeża bazylia
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu

PRZYGOTOWANIE

  • Odciąć skórkę z filetów: położyć na desce skórką do dołu, przeciągnąć ostrym nożem między mięsem a skórą pozostawiając skórę na desce.
  • Łososia opłukać, osuszyć i pokroić na porcje. Doprawić solą, pieprzem i nasmarować czerwonym pesto. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • Na każdej porcji położyć 2 łyżki krojonych pomidorów, doprawić je suszonym oregano, solą i pieprzem.
  • Skropić całość oliwą, posypać bazylią i posypać tartym parmezanem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. 
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 – 17 minut.

PROPOZYCJA PODANIA

  • ryż / ziemniaki / kopytka / kluski
  • brokuły / kalafior / fasolka

WSKAZÓWKI

* można kupić gotowe

** świeżego pomidora należy sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki a miąższ pokroić w kosteczkę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

99 − 89 =