GULASZ Z INDYKA Z MARCHEWKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
SKŁADNIKI
2 PORCJE
- 400 g mięsa z udźca indyka
- przyprawy: sól i pieprz, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, szczypta płatków chili
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju roślinnego
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 250 ml bulionu
- kilka kawałków suszonych pomidorów
- 1/3 szklanki śmietanki 30% z kartonika lub 18% do zup i sosów
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
- Pokrojone na większe kawałki mięso (ok. 2 cm) doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, słodką papryką i płatkami chili. Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
- Rozgrzać masło klarowane na patelni i wrzucić mięso, obsmażać z każdej strony na złoty kolor, w sumie przez ok. 5 minut. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć mieszając co chwilę przez ok. 3 minuty.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obraną i pokrojoną w małą kosteczkę marchewkę i mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. W międzyczasie dodać liść laurowy i ziela angielskie.
- Wlać bulion i zagotować. Przykryć pokrywą i gotować przez ok. 30 – 35 minut, do czasu aż mięso będzie miękkie. Dodać pokrojone suszone pomidory, wlać śmietankę i delikatnie zagotować. Posypać natką pietruszki.
WSKAZÓWKI
Przygotowanie suszonych pomidorów bez zalewy: suche pomidory zalewamy wrzątkiem i moczymy przez ok. 15 minut, należy sprawdzić czypomidory są bardzo słone, w takim wypadku kilka razy zmieniamy gorącą wodę, aż pomidory nie będą już za słone.