ZUPA GULASZOWA
SKŁADNIKI
4 PORCJE
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300 g łopatki wieprzowej
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki w proszku
- 2 gałązki tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
- 1/2 szklanki białego wina
- 3 i 1/2 szklanki bulionu
- 700 g świeżych pomidorów lub 1 szklanka pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 czerwona papryka
- 3 ziemniaki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE
- W garnku na maśle poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przepołowiony czosnek.
- Dodać pokrojone w kosteczkę mięso i obsmażyć z każdej strony.
- Dodać papryki w proszku, tymianek i chwilę razem podsmażyć.
- Wlać wino i pogotować przez 1 – 2 minuty, następnie wlać bulion (najlepiej gorący) i zagotować.
- Dodać świeże pomidory (obrane ze skórek, pozbawione nasion i pokrojone w kosteczkę) lub posiekane pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy.
- Doprawić solą, pieprzem, przykryć garnek pokrywą i gotować przez ok. 1 i 1/2 godziny.
- Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz ziemniaki, wymieszać, przykryć i gotować jeszcze przez ok. pół godziny lub do miękkości ziemniaków.
- Posypać posiekaną natką.
WSKAZÓWKI
Do zupy można dodać czerwoną soczewicę (2 – 3 łyżki) oraz marchewkę (np. startą na tarce).