E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

ZUPA GULASZOWA

SKŁADNIKI

 4 PORCJE
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • 2 gałązki tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 3 i 1/2 szklanki bulionu
  • 700 g świeżych pomidorów lub 1 szklanka pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 czerwona papryka
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE
  • W garnku na maśle poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przepołowiony czosnek.
  • Dodać pokrojone w kosteczkę mięso i obsmażyć z każdej strony.
  • Dodać papryki w proszku, tymianek i chwilę razem podsmażyć.
  • Wlać wino i pogotować przez 1 – 2 minuty, następnie wlać bulion (najlepiej gorący) i zagotować.
  • Dodać świeże pomidory (obrane ze skórek, pozbawione nasion i pokrojone w kosteczkę) lub posiekane pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy.
  • Doprawić solą, pieprzem, przykryć garnek pokrywą i gotować przez ok. 1 i 1/2 godziny.
  • Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz ziemniaki, wymieszać, przykryć i gotować jeszcze przez ok. pół godziny lub do miękkości ziemniaków.
  • Posypać posiekaną natką.

WSKAZÓWKI

Do zupy można dodać czerwoną soczewicę (2 – 3 łyżki) oraz marchewkę (np. startą na tarce).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

74 − = 67