SZARLOTKA BABUNI
SKŁADNIKI
16 – 20 PORCJI
CIASTO
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 200 g masła
- 2 całe jajka + 2 żółtka
- 3 łyżki gęstej śmietany homogenizowanej
JABŁKA
- 2 kg jabłek na szarlotkę (renety, antonówki)
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka bułki tartej
PRZYGOTOWANIE
CIASTO
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem wanilinowym.
- Dodać pokrojone na kawałeczki zimne masło i siekać nożem na stolnicy lub mieszać mieszadłem miksera do ciasta kruchego, ewentualnie rozcierać palcami na kruszonkę.
- Dodać jajka oraz żółtka a także śmietanę. Zagnieść ciasto ze składników i połączyć w gładką kulę. Podzielić na 2 części, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki.
JABŁKA
- Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek zetrzeć na tarce o dużych oczkach i włożyć do większej miski (nadmiar soku można delikatnie odcisnąć).
- Dodać cynamon, sok z cytryny oraz bułkę tartą. Wymieszać.
PIECZENIE
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Przygotować dużą okrągłą tortownicę minimum 28 cm średnicy lub formę prostokątną 20 x 30 cm. W razie potrzeby wyłożyć papierem do pieczenia.
- Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć na spód formy (jeśli ciasto jest za miękkie to można pokroić je na plastry, ułożyć na dnie i podoklejać palcami brakujące miejsca).
- Na ciasto wyłożyć jabłka i delikatnie uklepać. Na wierzch wyłożyć drugą część ciasta: również rozwałkowane lub pokrojone na plastry i ułożone na wierzchu.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 minut. Wyjać, przestudzić i posypać cukrem pudrem.
PROPOZYCJA PODANIA
słodka śmietana homogenizowana / powidła malinowe