E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

ŁOSOŚ W CYTRUSACH

Pieczone filety z łososia z plasterkami pomarańczy i cytryny, z koperkiem i granatem

SKŁADNIKI

 4 PORCJE
  • 550 g filetu z łososia
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 1 granat
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka posiekanego koperku + do dekoracji
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • 0,5 łyżeczki imbiru w proszku
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego

PRZYGOTOWANIE

  • Odciąć skórę z łososia, mięso opłukać, osuszyć i podzielić na 4 porcje. Doprawić solą oraz pieprzem.
  • Pomarańczę i cytrynę pokroić na plasterki lub półplasterki.
  • Na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym ułożyć część cytrusów, na wierzch ułożyć łososia.
  • W miseczce wymieszać oliwę z koperkiem, papryką słodką, ostrą, imbirem i czosnkiem. Dodać sok z końcówek resztek pokrojonych cytrusów, aby sos miał lepszą konsystencję, polać po łososiu.
  • Na wierzchu położyć resztę owoców. Piec przez ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C lub funcją grilla na średnią lub dużą moc.
  • W międzyczasie wyłuskać nasiona z granatu – najpierw przyciąć na końcach, potem naciąć cząstki, rozłupać je i wyłuskać ziarna.
  • Wyjąć łososia z piekarnika i posypać granatem oraz udekorować świeżym koperkiem. Można podawać z ryżem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

− 4 = 3