ŁOSOŚ W CYTRUSACH
Pieczone filety z łososia z plasterkami pomarańczy i cytryny, z koperkiem i granatem
SKŁADNIKI
4 PORCJE
- 550 g filetu z łososia
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 1 granat
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka posiekanego koperku + do dekoracji
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- 0,5 łyżeczki imbiru w proszku
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
PRZYGOTOWANIE
- Odciąć skórę z łososia, mięso opłukać, osuszyć i podzielić na 4 porcje. Doprawić solą oraz pieprzem.
- Pomarańczę i cytrynę pokroić na plasterki lub półplasterki.
- Na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym ułożyć część cytrusów, na wierzch ułożyć łososia.
- W miseczce wymieszać oliwę z koperkiem, papryką słodką, ostrą, imbirem i czosnkiem. Dodać sok z końcówek resztek pokrojonych cytrusów, aby sos miał lepszą konsystencję, polać po łososiu.
- Na wierzchu położyć resztę owoców. Piec przez ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C lub funcją grilla na średnią lub dużą moc.
- W międzyczasie wyłuskać nasiona z granatu – najpierw przyciąć na końcach, potem naciąć cząstki, rozłupać je i wyłuskać ziarna.
- Wyjąć łososia z piekarnika i posypać granatem oraz udekorować świeżym koperkiem. Można podawać z ryżem