E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z SOCZEWICY

SKŁADNIKI

 4 PORCJE
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 łyżki oliwy extra
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mniejszy batat
  • 70 g czerwonej soczewicy
  • 1 litr bulionu
  • 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka papryki w proszku, szczypta ostrej papryki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 szklanki szpinaku
  • ok. 100 g salami, chorizo lub boczku

PRZYGOTOWANIE

  • W szerokim garnku na maśle i oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obranego i pokrojonego w kosteczkę batata. Mieszając co chwilę podsmażać przez ok. 3 minuty.
  • Dodać suchą soczewicę i wlać bulion, następnie zagotować.
  • Dodać kurkumę, słodką i ostrą paprykę oraz świeżo zmielony pieprz i sól do smaku (w razie potrzeby). Gotować pod przykryciem przez ok. 10 – 15 minut.
  • Dodać krojone pomidory z puszki i gotować przez ok. 10 minut pod przykryciem.
  • Dodać szpinak i wymieszać.
  • Na patelni podsmażyć posiekane salami lub boczek, ewentualnie obrane i pokrojone w kosteczkę chorizo. Podawać do zupy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

− 1 = 5