PIZZA Z BLASZKI
SKŁADNIKI
4 PORCJE
- 600 g mąki pszennej
- 14 g drożdży instant (2 op.)
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 i 1/2 szklanki (375 ml) wody
- 1 łyżka oliwy extra
DODATKI
- 1 kulka białej mozzarelli
- 100 g mozzarelli żółtej, tartej
- 100 g wędliny np. szynki, salami
SOS POMIDOROWY
- 1 łyżka oliwy extra
- 2 ząbki czosnku
- 1 butelka 700 g passaty pomidorowej
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz, płatki chili
PRZYGOTOWANIE
- Ciasto: mąkę wsypać do dużej miski, w której będziemy wyrabiać ciasto. Wymieszać z drożdżami instant, solą oraz cukrem.
- Wodę lekko podgrzać (ma być letnia) i stopniowo wlewać do mąki, jednocześnie powoli mieszając łyżką.
- Dodać oliwę i dalej mieszać ciasto aż składniki zaczną się łączyć.
- Wyrabiać ciasto mikserem (hakiem do ciasta drożdżowego) lub dłońmi, przez około 15 minut.
- Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
- Sos pomidorowy: do garnka wlać oliwę, dodać obrane i pokrojone na pół ząbki czosnku i delikatnie podsmażyć. Wlać passatę, dodać otegano, cukier, doprawić solą, pieprzem oraz płatkami chili. Wymieszać i zagotować. Gotować jeszcze przez ok. 3 minuty na małym ogniu.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą część chwilę rozciągnąć w dłoniach i włożyć do blaszki, rozciągnąć na boki, starając się jak najmniej ugniatać ciasto.
- Oba ciasta posmarować 2/3 ilości sosu pomidorowego (resztę sosu można wykorzystać do podania). Posypać startą mozzarellą żółtą oraz rozdrobnioną kulką, pokrojoną szynką, plasterkami salami oraz pokrojonymi oliwkami. Odstawić na około 20 minut.
- Piekarnik nagrzać do 250 stopni C (dodatkowo z termoobiegiem jeśli mamy taką możliwość).
- Wstawić pierwszą blaszkę do piekarnika tak aby pizza znajdowała się w środkowej jego części. Piec przez 10 minut. Powtórzyć z drugą pizzą.