E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

PIZZA Z BLASZKI

SKŁADNIKI

 4 PORCJE
  • 600 g mąki pszennej
  • 14 g drożdży instant (2 op.)
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki (375 ml) wody
  • 1 łyżka oliwy extra
DODATKI
  • 1 kulka białej mozzarelli
  • 100 g mozzarelli żółtej, tartej
  • 100 g wędliny np. szynki, salami
SOS POMIDOROWY
  • 1 łyżka oliwy extra
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 butelka 700 g passaty pomidorowej
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz, płatki chili

PRZYGOTOWANIE

  • Ciasto: mąkę wsypać do dużej miski, w której będziemy wyrabiać ciasto. Wymieszać z drożdżami instant, solą oraz cukrem.
  • Wodę lekko podgrzać (ma być letnia) i stopniowo wlewać do mąki, jednocześnie powoli mieszając łyżką.
  • Dodać oliwę i dalej mieszać ciasto aż składniki zaczną się łączyć.
  • Wyrabiać ciasto mikserem (hakiem do ciasta drożdżowego) lub dłońmi, przez około 15 minut.
  • Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
  • Sos pomidorowy: do garnka wlać oliwę, dodać obrane i pokrojone na pół ząbki czosnku i delikatnie podsmażyć. Wlać passatę, dodać otegano, cukier, doprawić solą, pieprzem oraz płatkami chili. Wymieszać i zagotować. Gotować jeszcze przez ok. 3 minuty na małym ogniu.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą część chwilę rozciągnąć w dłoniach i włożyć do blaszki, rozciągnąć na boki, starając się jak najmniej ugniatać ciasto.
  • Oba ciasta posmarować 2/3 ilości sosu pomidorowego (resztę sosu można wykorzystać do podania). Posypać startą mozzarellą żółtą oraz rozdrobnioną kulką, pokrojoną szynką, plasterkami salami oraz pokrojonymi oliwkami. Odstawić na około 20 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 250 stopni C (dodatkowo z termoobiegiem jeśli mamy taką możliwość).
  • Wstawić pierwszą blaszkę do piekarnika tak aby pizza znajdowała się w środkowej jego części. Piec przez 10 minut. Powtórzyć z drugą pizzą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

5 + 3 =