SZYBKIE PLACKI NA SŁODKO
SKŁADNIKI
12 SZTUK
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 op. cukru wanilinowego
- 170 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- masło do posmarowania patelni lub olej
PRZYGOTOWANIE
- Jogurt i jajka wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały.
- Wymieszać jogurt z jajkami oraz cukrem wanilinowym za pomocą rózgi lub widelcem.
- Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dokładnie wymieszać.
- Do suchych składników dodać mokre składniki i wymieszać rózgą lub delikatnie oraz krótko zmiksować do połączenia się składników na jednolitą masę (nie można mieszać za długo, tylko do pierwszego połączenia się składników).
- Rozgrzać patelnię (np. dużą naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), posmarować ją masłem lub olejem i nakładać po 2 płaskie łyżki stołowe ciasta na jednego placka zachowując odstępy (maksymalnie 4 placki jednocześnie).
- Smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 3 minuty). Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 3 minuty na umiarkowanym ogniu.
PROPOZYCJA PODANIA
np. cukier puder / syrop klonowy
WSKAZÓWKI
- Przed smażeniem następnej partii placków patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym.
- Nie próbować przesuwać placków przed przewróceniem, podczas smażenia.