E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

CIASTO CZEKOLADOWE

SKŁADNIKI

  • 80 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej (lekko gorzkiej 50%)
  • 1/2 szklanki (125 ml) mleka
  • 2 jajka
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru
  • 150 g (1 szklanka) mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
POLEWA
  • 100 g czekolady (jak wyżej)
  • 25 g masła

PRZYGOTOWANIE

  • Jajka ogrzać np. w misce z ciepłą wodą. Dno małej tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
  • W rondelku umieścić pokrojone masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę, podgrzewać na minimalnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się roztopią i otrzymamy gładką masę czekoladową. Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać.
  • W misce ubić jajka z cukrem (ok. 4 minuty) na puszystą masę.
  • Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
  • Do mąki dodać ubite jajka oraz masę czekoladową i zmiksować na minimalnych obrotach miksera lub wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.
  • Przelać je do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 43 minuty do suchego patyczka.
  • Polać polewą: do garnka włożyć połamaną na kosteczki czekoladę i pokrojone masło, cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu aż czekolada się roztopi (lub rozpuścić w mikrofali).

WSKAZÓWKI

  • W większej niż 21 cm formie ciasto będzie piekło się krócej, ok. 30 – 35 minut, sprawdzamy to patyczkiem wetkniętym w środek, czy jest jeszcze obklejony surowym ciastem.
  • Na polewę można dać połowę składników (czyli używając 50 g czekolady i łyżki masła).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

28 − 18 =