CIASTO CZEKOLADOWE
SKŁADNIKI
- 80 g masła
- 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej (lekko gorzkiej 50%)
- 1/2 szklanki (125 ml) mleka
- 2 jajka
- 150 g (3/4 szklanki) cukru
- 150 g (1 szklanka) mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
POLEWA
- 100 g czekolady (jak wyżej)
- 25 g masła
PRZYGOTOWANIE
- Jajka ogrzać np. w misce z ciepłą wodą. Dno małej tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
- W rondelku umieścić pokrojone masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę, podgrzewać na minimalnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się roztopią i otrzymamy gładką masę czekoladową. Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać.
- W misce ubić jajka z cukrem (ok. 4 minuty) na puszystą masę.
- Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
- Do mąki dodać ubite jajka oraz masę czekoladową i zmiksować na minimalnych obrotach miksera lub wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.
- Przelać je do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 43 minuty do suchego patyczka.
- Polać polewą: do garnka włożyć połamaną na kosteczki czekoladę i pokrojone masło, cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu aż czekolada się roztopi (lub rozpuścić w mikrofali).
WSKAZÓWKI
- W większej niż 21 cm formie ciasto będzie piekło się krócej, ok. 30 – 35 minut, sprawdzamy to patyczkiem wetkniętym w środek, czy jest jeszcze obklejony surowym ciastem.
- Na polewę można dać połowę składników (czyli używając 50 g czekolady i łyżki masła).