OMLET CESARSKI
SKŁADNIKI
2 PORCJE
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- mała szczypta soli
- 2 łyżki masła
- cukier puder
- do podania: powidła śliwkowe (tradycyjny dodatek) lub mus jabłkowy lub prażone jabłka, sos owocowy itp
OPCJONALNIE
- 2 łyżki rodzynek, namoczonych w rumie lub innym alkoholu
- cynamon
PRZYGOTOWANIE
- Jajka ocieplić (np. w ciepłej wodzie). Rodzynki (jeśli ich używamy) namoczyć w alkoholu lub gorącej wodzie.
- Do miski wsypać mąkę, dodać mleko i wymieszać rózgą na jednolitą masę. Dodać żółtka (białka zachować) oraz cukier wanilinowy i ponownie wymieszać. Na koniec dodać odsączone rodzynki.
- Białka ubić oddzielnie z małą szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać ją do masy z żółtkami i delikatnie wymieszać łyżką nie niszcząc ubitej piany.
- Rozgrzać patelnię z masłem. Gdy masło zacznie skwierczeć, sklarować je (usunąć pianę). Rozprowadzić masło po całej powierzchni patelni, wlać masę na omlet, wyrównać powierzchnię.
- Smażyć na mały ogniu przez ok. 5 minut lub do czasu aż omlet będzie od spodu ładnie zrumieniony. Wówczas przewrócić go na drugą stronę za pomocą szerokiej łopatki – omlet może się porozrywać, bo w następnym kroku i tak rozrywamy go na mniejsze kawałki za pomocą np. dwóch widelców. Kawałki omletu przewracać i obsmażyć z innych stron (niezbyt długo, do ścięcia się surowego ciasta).
- Przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem i opcjonalnie cynamonem. Podawać z powidłami lub musem jabłkowym.