E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

MAZUREK CYTRYNOWY

SKŁADNIKI

CIASTO
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
KREM CYTRYNOWY
  • 2 cytryny
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 500 g mascarpone
  • płatki migdałów do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

CIASTO
  • Piekarnik nagrzać do 180 syopni C.
  • Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojone na kawałki masło i siekać lub miksować mieszadłem miksera na drobne kawałeczki.
  • Dodać proszek do pieczenia i cukier puder, wymieszać. Dodać jajko oraz śmietanę i zagnieść gładkie ciasto.
  • Wyłożyć nim dno formy o wymiarach ok. 30 x 25 cm. Spód podziurkować widelcem. Piec przez ok. 20 minut na złoty kolor. Wyjąć i ostudzić.
KREM CYTRYNOWY
  • Ukroić 6 cienkich plasterków cytryny do dekoracji. Zetrzeć też skórkę (1/2 łyżeczki) i wycisnąć sok z cytryny w ilości 5 łyżek.
  • Do garnka wlać sok z cytryny i podgrzać go. Odstawić z ognia, dodać cukier puder oraz skórkę z cytryny, mieszać do uzyskania gładkiego lukru. Ostudzić.
  • Mascarpone ubijać mikserem przez ok. 1 minutę, aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie.
  • Zmiksować z ostudzonym lukrem i posmarować ostudzony spód mazurka. Udekorować plasterkami cytryny i płatkami migdałów.

WSKAZÓWKI

  • Można zrobić krem z połową serka mascarpone (250 g)
  • Można użyć ok. 100 – 200 g masła zamiast mascarpone.
  • Użyłam nieco mniejszej niż podanej w przepisie formy, ale lepiej aby była większa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

48 − 45 =