MAZUREK CYTRYNOWY
SKŁADNIKI
CIASTO
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g cukru pudru
- 1 jajko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
KREM CYTRYNOWY
- 2 cytryny
- 2 szklanki cukru pudru
- 500 g mascarpone
- płatki migdałów do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
CIASTO
- Piekarnik nagrzać do 180 syopni C.
- Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojone na kawałki masło i siekać lub miksować mieszadłem miksera na drobne kawałeczki.
- Dodać proszek do pieczenia i cukier puder, wymieszać. Dodać jajko oraz śmietanę i zagnieść gładkie ciasto.
- Wyłożyć nim dno formy o wymiarach ok. 30 x 25 cm. Spód podziurkować widelcem. Piec przez ok. 20 minut na złoty kolor. Wyjąć i ostudzić.
KREM CYTRYNOWY
- Ukroić 6 cienkich plasterków cytryny do dekoracji. Zetrzeć też skórkę (1/2 łyżeczki) i wycisnąć sok z cytryny w ilości 5 łyżek.
- Do garnka wlać sok z cytryny i podgrzać go. Odstawić z ognia, dodać cukier puder oraz skórkę z cytryny, mieszać do uzyskania gładkiego lukru. Ostudzić.
- Mascarpone ubijać mikserem przez ok. 1 minutę, aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie.
- Zmiksować z ostudzonym lukrem i posmarować ostudzony spód mazurka. Udekorować plasterkami cytryny i płatkami migdałów.
WSKAZÓWKI
- Można zrobić krem z połową serka mascarpone (250 g)
- Można użyć ok. 100 – 200 g masła zamiast mascarpone.
- Użyłam nieco mniejszej niż podanej w przepisie formy, ale lepiej aby była większa.