ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z SOCZEWICY
SKŁADNIKI
4 PORCJE
- 1 łyżka masła
- 0,5 łyżki oliwy extra
- 1 nieduża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mniejszy batat
- 70 g czerwonej soczewicy
- 1 litr bulionu
- 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka papryki w proszku, szczypta ostrej papryki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 szklanki szpinaku
- ok. 100 g salami, chorizo lub boczku
PRZYGOTOWANIE
- W szerokim garnku na maśle i oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obranego i pokrojonego w kosteczkę batata. Mieszając co chwilę podsmażać przez ok. 3 minuty.
- Dodać suchą soczewicę i wlać bulion, następnie zagotować.
- Dodać kurkumę, słodką i ostrą paprykę oraz świeżo zmielony pieprz i sól do smaku (w razie potrzeby). Gotować pod przykryciem przez ok. 10 – 15 minut.
- Dodać krojone pomidory z puszki i gotować przez ok. 10 minut pod przykryciem.
- Dodać szpinak i wymieszać.
- Na patelni podsmażyć posiekane salami lub boczek, ewentualnie obrane i pokrojone w kosteczkę chorizo. Podawać do zupy.