SCHAB ZE SZPARAGAMI
SKŁADNIKI
4 PORCJE
- 500 g schabu bez kości
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 3 plasterki wędzonego boczku
- 400 ml bulionu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1/3 szklanki śmietanki 30% lub 18% do zup i sosów
- po ok. 1 łyżeczce mąki pszennej i ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE
- W szerokim garnku na oliwie podsmażyć pokrojone w kosteczkę cebulę oraz boczek. Wlać bulion, dodać kurkumę, sos sojowy i zagotować.
- Schab pokroić na ok. 1 cm plasterki i włożyć w gotujący się bulion. Po zagotowaniu garnek przykryć, zmniejszyć nieco ogień i gotować przez ok. 1 i 1/2 godz. aż mięso będzie kruche. W międzyczasie 2 – 3 razy przełożyć je na drugą stronę.
- Odłamać grube i zdrewniałe końce szparagów (same złamią się w odpowiednim miejscu). Resztę łodyg opłukać i pokroić na plasterki, zachowując w całości główki.
- Szparagi wrzucić do garnka ze schabem i zanurzyć je w wywarze. Gotować przez ok. 2 minuty, następnie wlać śmietankę i dodać posiekany koperek, zagotować.
- Aby zagęścić sos należy dodać do garnka przez sitko obydwie mąki (na początek po pół łyżeczki każdej), zagotować. W razie potrzeby dodać nieco więcej mąki.