CIASTO KRUCHE Z RABARBAREM I BEZĄ
SKŁADNIKI
KRUCHY SPÓD
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 200 g masła, zimnego
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka (białka zachować do bezy)
RABARBAR
- 600 g rabarbaru
-
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- ok. 180 g konfitury/dżemu malinowego
- 3 łyżki płatków migdałów
BEZA- 4 białka
- 200 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE
KRUCHY SPÓD
- Mąki przesiać do miski, dodać drobno pokrojone zimne masło, cukier, sól i proszek do pieczenia. Miksować mieszadłem do ciasta kruchego lub rozcierać palcami masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka. Dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto.
- Rozwałkować lub wylepić nim formę o wymiarach ok. 26 x 36 cm uprzednio wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 170 stopni C. Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika, piec przez 20 minut.
RABARBAR
- Rabarbar opłukać, osuszyć i odciąć liście, łodygi pokroić na 1 cm kawałki. Włożyć do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, cynamon i wymieszać. Następnie zgrubnie wymieszać z połową konfitury.
BEZA
- Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodając cukier cały czas ubijać na wysokich obrotach miksera. Ubijać jeszcze przez 2 – 3 minuty, aż piana będzie gęsta i błyszcząca, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i miksować przez pół minuty.
- Podpieczony spód posmarować resztą konfitury, wyłożyć rabarbar, na wierzch położyć bezę, posypać płatkami migdałów i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut w 170 stopniach C, następnie zmniejszyć temp. do 60 stopni i włączyć nawiew (termoobieg), w ten sposób suszyć bezę przez dodatkowe 15 minut. Wyjąć z piekarnika i pokroić na porcje.