E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

ZUPA POROWA Z MIELONYM MIĘSEM I ZIEMNIAKAMI

SKŁADNIKI

 2 – 4 PORCJE
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego (np. z szynki)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 250 g pora
  • po 1/3 łyżeczki kurkumy i słodkiej papryki
  • 1 litr bulionu
  • 400 g ziemniaków
  • 60 ml śmietanki 18% z kartonika
  • zielenina

PRZYGOTOWANIE

  • W szerokim garnku na oliwie i maśle obsmażyć dokładnie mięso, w międzyczasie doprawić solą i pieprzem.
  • Odciąć najbardziej przyschnięte zielone końce z pora. Białą, jasnozieloną część oraz zdrowe części zielonych części przekroić wzdłuż i wypłukać dokładnie wodą.
  • Następnie posiekać na desce i dodać do garnka z podsmażonym mięsem. Smażyć przez kilka minut, aż pory zmiękną, co chwilę zamieszać.
  • Dodać kurkumę oraz paprykę w proszku.
  • Wlać bulion i zagotować. Przykryć i gotować ok. 10 minut.
  • Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do zupy. Przykryć i gotować kolejne 15 minut.
  • Na koniec dodać śmietankę oraz zieleninę i odstawić z ognia.

PROPOZYCJA PODANIA

pieczywo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

− 2 = 1