ZUPA POROWA Z MIELONYM MIĘSEM I ZIEMNIAKAMI
SKŁADNIKI
2 – 4 PORCJE
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego (np. z szynki)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 250 g pora
- po 1/3 łyżeczki kurkumy i słodkiej papryki
- 1 litr bulionu
- 400 g ziemniaków
- 60 ml śmietanki 18% z kartonika
- zielenina
PRZYGOTOWANIE
- W szerokim garnku na oliwie i maśle obsmażyć dokładnie mięso, w międzyczasie doprawić solą i pieprzem.
- Odciąć najbardziej przyschnięte zielone końce z pora. Białą, jasnozieloną część oraz zdrowe części zielonych części przekroić wzdłuż i wypłukać dokładnie wodą.
- Następnie posiekać na desce i dodać do garnka z podsmażonym mięsem. Smażyć przez kilka minut, aż pory zmiękną, co chwilę zamieszać.
- Dodać kurkumę oraz paprykę w proszku.
- Wlać bulion i zagotować. Przykryć i gotować ok. 10 minut.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do zupy. Przykryć i gotować kolejne 15 minut.
- Na koniec dodać śmietankę oraz zieleninę i odstawić z ognia.
PROPOZYCJA PODANIA
pieczywo