KOPYTKA Z WARZYWAMI Z PATELNI
SKŁADNIKI
2 PORCJE
- 400 g gotowych kopytek (lub gnocchi, klusek leniwych)
- 1 szklanka pokrojonej fasolki szparagowej
- 400 g pomidorów* lub puszka rozdrobnionych
- 1 cebula cukrowa
- 3 łyżki oliwy extra
- 1 podłużna czerwona papryka
- 1 mała cukinia
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta płatków chili
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- bazylia lub natka pietruszki
- 4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano
PRZYGOTOWANIE
- Przygotować kopytka lub gnocchi, mają być już ugotowane, gotowe do spożycia.
- Przygotować warzywa: fasolkę przyciąć na końcach, pokroić na 2 – 3 cm kawałki, odmierzyć ok. 1 szklanki. Wrzucić na wrzącą wodę w niedużym garnku i gotować przez ok. 8 minut do miękkości, odcedzić.
- Pomidory obrać ze skórek i wykroić szypułki. Pokroić w kostkę i odłożyć (zachowujemy zarówno miąższ jak i sok z pomidorów).
- Cebulę pokroić w kosteczkę. Wrzucić na dużą patelnię z oliwą i zeszklić co chwilę mieszając.
- Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojoną cukinię. Doprawić solą i pieprzem i smażyć co chwilę mieszając, przez ok. 5 minut.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć.
- Dodać odcedzoną fasolkę szparagową i wymieszać.
- Dodać pomidory, wymieszać i gotować ok. 2 – 3 minuty, doprawić oregano, szczyptą płatków chili oraz w razie potrzeby solą oraz pieprzem.
- Na drugiej patelni na maśle obsmażyć na złoty kolor kopytka, następnie dodać warzywa z drugiej patelni, szczypiorek i wymieszać. Podgrzać a następnie posypać bazylią i tartym serem.
WSKAZÓWKI
* najlepiej pomidorów odmiany jak na sos (Gargamel, Bawole serce, Rzymskie), które nie mają soku i nasion. Sos z takich pomidorów od razu robi się gęsty i nie trzeba go długo odparowywać.