NALEŚNIKI Z RABARBAREM
SKŁADNIKI
8 SZTUK
CIASTO NA NALEŚNIKI
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody (np. gazowanej)
- 2 duże jajka
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
NADZIENIE
- 700 g (6 łodyg) rabarbaru
- 20 g masła
- 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
- 60 g cukru
- 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
- 200 ml płynu (np. Aperola, soku z pomarańczy)
DO PODANIA
- lody waniliowe
- bita śmietana
- serek waniliowy
PRZYGOTOWANIE
CIASTO NA NALEŚNIKI
- Mąkę wsypać do miski, dodać mleko oraz wodę (gazowaną lub zwykłą) i wymieszać rózgą lub krótko zmiksować mikserem na jednolite ciasto bez grudek.
- Dodać jajka, sól oraz olej roślinny lub roztopione masło i znów krótko wymieszać rózgą lub zmiksować na gładkie ciasto.
- Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową, ale nie jest ona konieczna). Wylać niedużą porcję ciasta na rozgrzaną patelnię za pomocą łyżki wazowej i rozprowadzić je po całej patelni powierzchni przekręcając patelnię.
- Gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i dobrze ścięty, przewrócić go na drugą stronę za pomocą łopatki i powtórzyć smażenie na drugiej stronie.
- Usmażyć pozostałe naleśniki.
NADZIENIE
- Odciąć liście rabarbaru. Łodygi umyć, a następnie pokroić na 1 cm kawałki.
- Na dużej patelni roztopić masło, dodać rabarbar, cukier wanilinowy, cukier kryształ oraz skrobię ziemniaczaną. Mieszając co chwilę smażyć przez około 2 minuty.
- Wlać płyn, delikatnie wymieszać, a następnie gotować bez przykrycia i raczej już bez mieszania przez około 5 – 7 minut, aż rabarbar zmięknie a na koniec pokryje się gęstym syropem.
- Naleśniki przekładać nadzieniem i podgrzewać na patelni. Podawać np. z lodami, serkiem waniliowym lub bitą śmietaną.