JAJKA SADZONE W RATATOUILLE
SKŁADNIKI
4 PORCJE
RATATOUILLE
- 1 młoda cebula
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 średnia cukinia
- 1 średni bakłażan
- 1 czerwona papryka
- 2 średnie pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 4 suszone morele
ORAZ
- 4 jajka
- 1 łyżka masła
- pieczywo np. chleb na zakwasie
- zielenina np. bazylia, natka
- dla chętnych: chili, ser kozi / feta
PRZYGOTOWANIE
- Cebulę pokroić w kosteczkę i wrzucić do większego garnka z oliwą. Zeszklić ją, co chwilę mieszając, przez ok. 6 minut.
- Dodawać po kolei pokrojone w małą kosteczkę warzywa, obsmażając je sukcesywnie w garnku: cukinię, bakłażana, paparykę.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę i dodać do garnka z warzywami. Zagotować.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, suszony tymianek. Doprawić solą oraz pieprzem i po zagotowaniu przykryć garnek i gotować na umiarkowanym ogniu przez około 30 minut.
- Pod koniec dodać pokrojone w drobną kosteczkę suszone morele i gotować bez przykrycia przez około 5 minut odparowując nadmiar soków.
JAJKA
- Na dużą patelnię wyłożyć 4 porcje ratatouille (po około 250 ml na 1 porcję – 1 jajko).
- Dodać masło, wymieszać i zagotować. Zrobić miejsce na 4 jajka i wbić je na patelnię. Doprawić solą i pieprzem.
- Gotować przez ok. 4 minuty, aż białka się zetną a żółtka pozostaną płynne.
- Podawać z pieczywem, posypać zieleniną i opcjonalnie chili oraz wybranym serem.