PASTA JAJECZNA Z MARYNOWANYM OGÓRKIEM
SKŁADNIKI
4 PORCJE
- 3 jajka, ugotowane na twardo
- 2 łyżki majonezu
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- pieczywo,
- 2 – 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- czarny sezam lub czarnuszka
- garść roszponki lub rukola skropiona oliwą extra vergine
OGÓREK W SŁODKO-KWAŚNEJ MARYNACIE:
- 1 średni ogórek gruntowy
- sok z 1 limonki
- skórka z 1/2 limonki
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 i 1/2 łyżeczki brązowego cukru
PRZYGOTOWANIE
- Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do miseczki, dodać sok i skórkę z limonki, ocet ryżowy i brązowy cukier. Wymieszać i odstawić na godzinę.
- Jajka ugotować na twardo (pamiętając o zachowaniu wilgotnego i miękkiego żółtka), np. według TEJ METODY. Włożyć do miseczki razem z majonezem, solą i świeżo zmielonym pieprzem, rozgnieść widelcem niekoniecznie bardzo dokładnie.
- Dodać odsączonego ogórka i wymieszać. Następnie wlać tyle marynaty aby pasta nie była za sucha. Posypać szczypiorkiem i czarnym sezamem, kłaść bezpośrednio na kanapki lub włożyć do miseczki i podawać z pieczywem. Roszponkę uprzednio skropioną oliwą extra vergine i posypaną delikatnie solą można wymieszać razem z pastą (powstanie sałatka z pastą jajeczną i ogórkiem) lub wykorzystać do samej dekoracji kanapek czy pasty.