E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

PASTA JAJECZNA Z MARYNOWANYM OGÓRKIEM

SKŁADNIKI

 4 PORCJE
  • 3 jajka, ugotowane na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • pieczywo,
  • 2 – 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • czarny sezam lub czarnuszka
  • garść roszponki lub rukola skropiona oliwą extra vergine
OGÓREK W SŁODKO-KWAŚNEJ MARYNACIE:
  • 1 średni ogórek gruntowy
  • sok z 1 limonki
  • skórka z 1/2 limonki
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki brązowego cukru

PRZYGOTOWANIE

  • Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do miseczki, dodać sok i skórkę z limonki, ocet ryżowy i brązowy cukier. Wymieszać i odstawić na godzinę.
  • Jajka ugotować na twardo (pamiętając o zachowaniu wilgotnego i miękkiego żółtka), np. według TEJ METODY. Włożyć do miseczki razem z majonezem, solą i świeżo zmielonym pieprzem, rozgnieść widelcem niekoniecznie bardzo dokładnie.
  • Dodać odsączonego ogórka i wymieszać. Następnie wlać tyle marynaty aby pasta nie była za sucha. Posypać szczypiorkiem i czarnym sezamem, kłaść bezpośrednio na kanapki lub włożyć do miseczki i podawać z pieczywem. Roszponkę uprzednio skropioną oliwą extra vergine i posypaną delikatnie solą można wymieszać razem z pastą (powstanie sałatka z pastą jajeczną i ogórkiem) lub wykorzystać do samej dekoracji kanapek czy pasty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

50 − 49 =