SAŁATKA Z POMIDOREM, AWOKADO I CZERWONĄ CEBULĄ
SAŁATKA Z POMIDOREM, AWOKADO I CZERWONĄ CEBULĄ
Z serem feta i świeżymi ziołami
SKŁADNIKI
2 PORCJE
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 1 pomidor malinowy
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 50 g sera feta
- mieszanka świeżych ziół (około 2 łyżek): np. bazylia, oregano, tymianek
WINEGRET
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
- szczypta suszonego oregano lub ziół prowansalskich
PRZYGOTOWANIE
- Sałatę lodową poszatkować, doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą i sokiem z cytryny, wymieszać. Dodać pokrojonego w kosteczkę pomidora.
- Następnie dodać obrane i pokrojone w kosteczkę awokado oraz pokrojoną w piórka cebulę. Posypać pokruszonym serem feta i świeżymi ziołami.
- Wszystkie składniki winegretu wymieszać w miseczce, polać nim sałatkę i delikatnie przemieszać.