E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

Beza z kremem mascarpone i owocami

SKŁADNIKI

BEZA
  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
KREM
  • 250 g sera mascarpone
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%, zimnej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki drobnego cukru lub pudru
OWOCE
  • truskawki, maliny, borówki
  • opcjonalnie: gotowa polewa truskawkowa do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

BEZA
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Białka ubić na sztywno z małą szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawać drobny cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie oraz długo ubijając po każdej dodanej porcji cukru.
  • Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Ubijać jeszcze przez następne 3 minuty.
  • Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i ubijać jeszcze przez minutę.
  • Wyłożyć na papier w kształcie koła o średnicy ok. 26 cm. Pionowo wygładzić łopatką boki.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C. Piec przez 90 minut. Pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia (ok. 2 godz.).*
KREM
  • Ser mascarpone ubijać jednocześnie z zimną śmietanką, cukrem wanilinowym oraz drobnym cukrem przez ok. 1 minutę, do czasu aż masa zwiększy objętość i będzie sztywna.
  • Krem wyłożyć na bezę przed podaniem i posypać owocami. Można skropić gotową polewą truskawkową.

WSKAZÓWKI

  • *Beza podczas studzenia zapadnie się w środku tworząc miejsce na krem. Z zewnątrz będzie chrupiąca, w środku wilgotna, piankowa. Może też trochę popękać.
  • Aby zwiększyć stabilność kremu i wydłużyć jego świeżość, można dodać śmietan-fix.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 + 9 =