LEMONIADA Z cytryną, pomarańczą i miętą
SKŁADNIKI
4 PORCJE
- 3 cytryny
- 1 limonka (lub 1 dodatkowa cytryna)
- 2 pomarańcze
- około 5 łyżek cukru
- 1 litr zimnej wody niegazowanej
DLA CHĘTNYCH
- świeża mięta
- lód
PRZYGOTOWANIE
- Cytryny, limonkę i pomarańcze umyć, następnie przekroić na połówki.
- Ukroić po parę plasterków owoców i włożyć do dzbanka, zasypać cukrem.
- Z reszty owoców wycisnąć sok, np. za pomocą wyciskarki, pozbywając się pestek i nadmiaru miąższu. Wyciśnięty sok przelać do dzbanka z owocami.
- Dodać wodę i wymieszać. W razie potrzeby można dodać więcej wody i cukru (do smaku).
- Do lemoniady można dodać listki mięsty oraz lód.
WSKAZÓWKI
Lemoniadę można urozmaicić dodając nasiona kardamonu – rozgnieść je i wyłuskać owoce, włożyć na rozgrzaną patelnię i podgrzewać przez około 1 minutę aż uwolnią swój aromat. Dodać do dzbanka z cytrusami.