SERNIK BAJKA – NA ZIMNO Z MALINAMI Pyszny i łatwy!
SKŁADNIKI
MUS MALINOWY
- 1 szklanka wody
- 1 galaretka malinowa
- 1 szklanka malin
MASA SERNIKOWA
- 100 g biszkoptów
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki żelatyny spożywczej
- 200 g śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 kg twarogu sernikowego
- 3 szklanki malin
PRZYGOTOWANIE
MUS MALINOWY
- Zagotować wodę, odstawić z ognia, wsypać galaretkę i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Dodać maliny i zmiksować blenderem, odstawić.
MASA SERNIKOWA
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami.
- Mleko zagotować, odstawić z ognia, wsypać żelatynę i mieszając rozpuścić.
- W oddzielnej misce ubić śmietankę z dodatkiem cukru wanilinowego oraz cukru pudru.
- Do mleka z żelatyną (bez studzenia) dodać 2 łyżki twarogu i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie dodawać kolejne porcje twarogu i miksować do połączenia się składników.
- Dodać ubitą śmietankę i zmiksować. Na koniec wymieszać łyżką z malinami. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
- Wówczas wyłożyć łyżką całkowicie ostudzony mus malinowy. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (minimum ok. 3 – 4 godziny).