Letnie risotto z warzywami z cukinią, kurkami, papryką i serem gorgonzola
Składniki
4 porcje
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100 g ryżu do risotto (arborio)
- 100 g kurek
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia, ok. 300 g
- 70 ml białego wina
- 1 duży pomidor np. malinowy
- ok. 500 ml bulionu
- ok. 50 – 100 g sera gorgonzola
- 4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano
Przygotowanie
- W garnku roztopić 2 łyżki masła z 1 łyżką oliwy, dodać pokrojoną w kosteczki cebulę i zeszklić ją co chwilę mieszając. Dodać pokrojony na cienkie plasterki czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażyć.
- Wsypać ryż oraz przyprawy i smażyć przez minutę mieszając.
- Dodać opłukane i osuszone kurki (nie trzeba ich kroić), pokrojoną w kostkę paprykę a po minucie smażenia dodać pokrojoną w kosteczkę cukinię. Smażyć wszystko przez około 2 minuty. Dodać wino i odparować, dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty.
- Gotować risotto przez kilkanaście minut wlewając stopniowo bulion, po około pół szklanki, co chwilę zamieszać. Na koniec dodać rozdrobniony ser gorgonzola (w ilości do smaku) i wymieszać. Odstawić z ognia i odczekać 1 minutę. Dodać pozostałe 2 łyżki masła, parmezan, wymieszać i zaraz podawać.